Troškovi Predsjedništva BiH: Komšić troši za dvojicu

Home

Troškovi Predsjedništva BiH: Komšić troši za dvojicu


Nedavno završeni izvještaj o troškovima Predsjedništva BiH u prvih devet mjeseci ove godine pokazao je da je kolektivni šef države imao opravdanje što nije usvojen ovogodišnji proračun bh. institucija jer im i odluke o privremenom financiranju ostavljaju dovoljno prostora da nemilice troše javni novac.

Piše: Marijana MILETIĆ - Slobodna Bosna

Ovaj izvještaj potvrdio je da se ni u novom sazivu Predsjedništva BiH nije ništa promijenilo jer i dalje najviše troši ured Željka Komšića, iako je funkciju predsjedavajućeg preuzeo tek u julu ove godine. Komšić je za prvih devet mjeseci ove godine umalo potrošio kao druga dva ureda zajedno, a najviše se iz državne kase izdvajalo za putne troškove, reprezentaciju, te plaćanje privremenih i povremenih poslova za eksperte raznih vrsta angažirane u Komšićevom uredu. Tako je Komšićev ured za devet mjeseci potrošio ukupno 307.852 KM, a preostala dva ureda zajedno su potrošila samo 88.000 KM više od hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

 

Ured Nebojše Radmanovića za devet mjeseci potrošio je 196.524 KM iako je bio predsjedavajući u sedam od devet mjeseci koliko ulazi u ovaj izvještajni period. Predsjedavanje podrazumijeva i češća putovanja, a Radmanović i nekoliko njegovih savjetnika bar dvaput tjedno putuju na relaciji Banja Luka – Sarajevo pa su za devet mjeseci potrošili 37.000 KM za putne troškove, ali ni to ih nije uspjelo približiti Komšićevom impozantnom saldu, gdje je na putne troškove potrošeno 94.859 KM!

 

Bakir Izetbegović najmanje je trošio pa je ukupan saldo za njegov kabinet u devetemjesečnom izvještaju 191.626 KM, ali se ni ovdje nije škrtarilo na putovanjima pa je u tu svrhu potrošeno 69.826 KM. Komšićev ured potrošio je čak 85.120 KM na angažiranje osoba po ugovoru o djelu, kako bi obavili privremene ili povremene poslove, ali je ovdje i država imala koristi jer je plaćeno oko 15.000 KM poreza na ove ugovore. I Izetbegovovićev ured bio je dobra šansa za ugovorene i privremene poslove pa je u tu svrhu potrošeno skoro 24.000 KM, dok su u Radmanovićevom kabinetu u istu svrhu potrošili 11.300 KM.

 

Nakon neumoljivih podataka iz izvještaja, jasno je da nemaju svi isti odnos prema budžetu ni kada se troši, a onda ne čudi široka ruka Komšića, a ove godine i Izetbegovića, koji su imali veće apetite prilikom kreiranja proračuna bh. institucija, jer je po Ustavu Predsjedništvo BiH predlagač proračuna. Poznato je da Predsjedništvo BiH ove godine nije postiglo konsenzus u vezi sa budžetom, a osnovni kamen spoticanja bile su penzije za pripadnike Oružanih snaga BiH koji su nedavno stekli pravo na penziju. Bakir Izetbegović bio je predlagač ovog zakona u bh. parlamentu, koji je i usvojen uoči općih izbora, a nakon što je izabran u Predsjedništvu BiH insistirao je da ova obaveza bude uvrštena u proračun bh. institucija.

 

Zbog Radmanovićevog protivljenja takav proračun, očekivano, nije dobio entitetsku većinu u Predstavničkom domu bh. parlamenta, pa je u kolovozu neslavno vraćen predlagaču i nikada više nije ni ušao u parlamentarnu proceduru. Umjesto da su se trudili usvojiti proračun za ovu godinu kako bi imali osnovu da i dogodine omoguće privremeno financiranje, Predsjedništvo BiH dalo se u trošak, a po dosadašnjim izvještajima jasno je da će vrtoglavo rasti konačni saldo u posljednjem kvartalu godine kad je Komšić predsjedavajući. Doduše, Komšić je mnogo više putovao dok nije bio predsjedavajući pa je prvih nekoliko mjeseci nakon izbora, odnosno na početku ove godine, proveo u Austriji i Francuskoj na skijanju gdje se relaksirao od naporne kampanje. Imao je Komšić običaj s posla trknuti i na svadbu u Njemačku, u čemu ga nisu spriječavale ni obaveze u vezi sa imenovanjem mandatara Vijeća ministara BiH, kojeg još nema, kao ni državnog proračuna.

VJEČITI ČASNIK ZA VEZU U HAAGU
Odluke o privremenom financiranju omogućile su da Predsjedništvo BiH potroši 5,8 milijuna KM u prvih devet mjeseci ove godine, a od toga je 1,2 milijuna KM namijenjeno za trojicu časnika za vezu sa Haškim tribunalom ili, ljepše rečeno, program posebnih namjena. U ovom programu posebno je jedino to što časnici za vezu sa Haškim tribunalom godinama u prosjeku troše oko milion i po godišnje a da se ne zna ni što im je posao.

Status trojice časnika za vezu nejasan je i holandskim vlastima jer neki su u diplomatskom statusu duže od 10 godina, što prema zakonima ove zemlje nije moguće, o čemu je Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH obavijestila bh. ambasadorica Miranda Sidran-Kamišalić.

Časnici za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić, Trivun Jovičić i Goran Mihaljević pod ingerencijama su Predsjedništva BiH a njihove urede i kadrovski i organizacijski pripadaju toj instituciji, dok se u Nizozemskoj vode kao dio diplomatsko-konzularno predstavništva (DKP) BiH iako su trebali biti misija pri Haškom tribunalu. Ahmić je već 13 godina u Hagu i produžen mu je diplomatski status, a veći dio osoblja kancelarije bošnjačkog časnika dobio je državljanstvo nizozemske, dok je jedna zaposlenica odbijena i prijeti joj deportacija. Također, ranije je zatraženo i ukidanje diplomatskog imuniteta za Ahmićevog sina Aida.

 

Predsjedništvo BiH jedina je institucija koja prima izvještaje o radu i troškovima časnika za vezu sa Haškim tribunalom, a jedine primjedbe na njihovo poslovanje prethodnih godina imali su državni revizori i udruženja koja predstavljaju porodice žrtava. Predstavnici srpskih i hrvatskih udruženja javno su se žalili da ove časnike nisu nikad ni vidjeli, a posebno nisu imali koristi kod dokumentiranje zločina nad članovima njihovih udruženja. Sve ovo ne sprečava Predsjedništvo BiH da svake godine tolerira velike troškove oficira za vezu, a u godini privremenog financiranja Trivun Jovičić uspio je probiti i devetomjesečni proračun za oko 20.000 KM i to na stavkama za materijalne troškove i komunalne usluge.

 

Jovičić je, očigledno, imao problema sa grijanjem ove godine pa je, umjesto planiranih 3.075 KM, za energiju potrošio 23.553 KM, a i troškove prijevoza i goriva probio je za oko 2.000 KM jer je potrošio 23.121 KM, a za tekuće održavanje potrošio je 23.521, što je 10.000 KM više od dozvoljenog. Amir Ahmić napravio je znatne uštede na putnim troškovima, ali je potrošio oko 4.000 KM više od dozvoljenog za PTT troškove koji su za devet mjeseci dostigli skoro 35.000 KM, a za troškove prijevoza i goriva potrošeno je 7.000 KM više od planiranog. Bošnjački i hrvatski časnici za vezu potrošili su točno koliko su planirali na troškove reprezentacije, oko 10.000 KM, dok je srpski oficir štedio na jelu i piću pa je potrošio samo 900 KM za devet mjeseci.

 

OBEZGLAVLJENO TAJNIŠTVO
Tajništvo Predsjedništva BiH trebao bi da vodi računa o troškovima sva tri ureda i časnika za vezu sa Haškim tribunalom, ali izgleda da nisu u stanju dovesti u red ni vlastito poslovanje. Ranko Ninković, glavni tajnik Predsjedništva BiH, na ovoj je poziciji promijenio tri saziva a mandat mu je istekao prije godinu dana, dok je dvije godine bio vršilac dužnosti prije nego je imenovan na ovu poziciju. On je poznat po tome što se nikome ne zamjera i ne brani nijednom uredu, niti časnicima za vezu da raspolažu javnim novcem kako im padne na pamet. Svojevremeno je potpisivao alokaciju više od 100.000 KM sa računa srpskog na račun bošnjačkog časnika za vezu, a sada amenuje sve troškove ureda Željka Komšića, ali i rješava status Komšićevih savjetnika u Tajništvu, gdje mimo procedura postaju državni službenici, poput Mubere Ramić, šefice za logistiku u Tajništvu Predsjedništva BiH.

 

Nakon što je utvrđeno da od 40 zaposlenih njih 20 radi po ugovorima o radu i djelu, a potpuno je zanemarena nacionalna struktura, Predsjedništvo BIH će uskoro usvojiti sistematizaciju radnih mjesta jer to nisu uspjeli u prošlom mandatu. Najveći kritičar Tajništva upravo je bio Komšić pa je na početku prvog mandata ignorirao Službu za informiranje i priopćenja iz njegovog ureda distribuirana su mimo ove službe, a rad Tajništva javno je kritizirao i najavljivao radikalne promjene. To se, naravno, nije desilo a kritike su naglo utihnule. Kao rezultat nemiješanja članova Predsjedništva u rad Tajništva nagomilao se veliki broj sumnjivo zaposlenih, što je rezultiralo troškovima od 122.310 KM za plaćanje mjesečnih naknada osobama angažiranim  po ugovoru o djelu i radu. Državni službenici koji su primljeni ranije u redovnoj konkursnoj proceduri nemaju načina da napreduju u Tajništvu Predsjedništva BiH, niti ih tko ocjenjuje. Tako se u najvišoj državnoj instituciji godinama ne poštuje Zakon o državnoj službi BiH.

Časnici i džentlmeni; Ahmić, Ninković, Mihaljević
ČASNICI  ZA VEZU SA HAAGOM AMIR AHMIĆ DRŽAVU GODIŠNJE KOŠTA POLA MILIJUNA MARAKA!!

Goran Mihaljević, hrvatski časnik za vezu sa Haškim tribunalom, trebao bi uskoro zamijeniti Ranka Ninkovićana čelu Tajništva Predsjedništva BiH. Sudeći po posljednjem izvještaju Mihaljević posluje u granicama dozvoljenog budžeta, iako su revizori prije nekoliko godina utvrdili sumnjive kupovine automobila za potrebe Ureda hrvatskog oficira za vezu, a neka su vozila završavala u Vitezu, što je pravdano radom na terenu. Ranko Ninković bio je najviše kritiziran  rukovoditelj u revizorskim izvještajima prije nekoliko godina, ali posljednje tri godine nema negativnih ocjena. Zanimljivo je da nije raspisan konkurs za generalnog sekretara, ali da se u zgradi Predsjedništva BiH odavno priča da po nacionalnoj raspodjeli pozicija glavnog tajnika pripada Hrvatu i javna je tajna da će to biti Mihaljević. Moguće je da je to bio jedan od razloga što su, prvenstveno iz uredaNebojše Radmanovića, insistirali da se usvoji nova sistematizacija radnih mjesta, koju predlaže gavni tajnik, kako bi se pozicije državnih službenika raspodijelile prije dolaska na čelo.

Tajništvo  čovjeka iz Komšićevog ureda .
PREGLED TROŠKOVA PO UREDIMA

Nebojša Radmanović        Ukupno: 196.524 KM          Putni troškovi: 37.094 KM
Bakir Izetbegović             Ukupno: 191.626 KM           Putni troškovi: 69.826 KM
Željko Komšić                  Ukupno: 307.852 KM          Putni troškovi: 94.859 KM

PREGLED TROŠKOVA ČASNIKA  ZA VEZU U HAGU

Amir Ahmić………………………………………………………….493.857 KM
Trivun Jovičić………………………………………………………..402.634 KM
Goran Mihaljević…………………………………………………..364.377 KM

Objavio: Sat, 10/12/2011 - 11:20

Facebook komentari

Back to top