Trump će nominovati novog sudiju vrhovnog suda: Žene mi se više sviđaju

.
Ideološka ravnoteža suda od devet članova presudna je za odluke ove institucije o najvažnijim pitanjima američkog zakona...

 

WASHINGTON, 20. septembra - Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da će sljedeće sedmice nominirati ženu koja će zamijeniti pokojnu sutkinju Vrhovnog suda Rut Bader Ginsburg (Ruth), eskalirajući političku prepirku oko njenog nasljednika.

 

Ginsburg (87) je umrla u petak, samo nekoliko sedmica prije predsjedničkih izbora. Demokratski suparnik Trampa, Džo Bajden (Joe Biden), insistira da bi odluka o njenoj zamjeni trebala pričekati do nakon izbora, piše BBC.

 

Ideološka ravnoteža suda od devet članova presudna je za odluke ove institucije o najvažnijim pitanjima američkog zakona.

 

No, predsjednik Tramp obećao je da će imenovati nasljednika Ginsburg "bez odgađanja", što je potez koji je razbjesnio demokrate.

 

Demokrate se boje da će republikanci nastaviti s održavanjem konzervativne većine u najvišem sudu zemlje.

 

- Predložit ću novog sudiju sljedeći mjesec. To će biti žena. Mislim da bi to trebala biti žena jer mi se žene puno više sviđaju nego muškarci - rekao je Tramp na predizbornom skupu u Sjevernoj Karolini.

 

Neki su pristalica su skandirali "Popuni tu poziciju!" dok je Tramp govorio, pozivajući ga da iskoristi rijetku priliku da nominira trećeg suca tokom predsjedničkog mandata na doživotnu poziciju na sudu.