Trump će proglasiti izvanredno stanje zbog izgradnje zida

Američki Senat glasao je o zakonu kojim se omogućava nastavak rada federalne vlade. Zakon regulira financiranje rada vlade i njime se sprječava nova blokada vlade.

Zakon je u Senatu prošao s 83 glasa za te 16 glasova protiv, a nakon glasanja u Senatu slijedi glasanje u Kongresu.

Nakon što zakon bude izglasan i u Kongresu, odlazi na potpisivanje predsjedniku Trumpu, koji će, uz potpisivanje zakona, proglasiti i stanje nužde u SAD-u.

Senator Mitch McConnell, koji predstavlja vladajuće u Senatu, prvi je rekao kako očekuje da će predsjednik Trump potpisati zakon, ali i da će proglasiti izvanredno stanje u naciji, kako bi mogao sagraditi zid na granici s Meksikom.

Informaciju potvrdila i Bijela kuća

Nedugo nakon senatora McConella, ovu informaciju je potvrdila i glasnogovornica Bijele kuće, Sarah Sanders. 

Rekla je kako će predsjednik potpisati sporazum kojim će se omogućiti barem djelomični nastavak rada federalne vlade, ali dodala je i kako će poduzeti druge mjere, uključujući proglašavanje izvanrednog stanja kako bi “osigurao nacionalnu sigurnost i zaustavio humanitarnu krizu na granici”.

Dodala je kako Trump tako ispunjava obećanje koje je dao da će sagraditi zid na granici.

Prema anketi CNN-a većina Amerikanaca se protivi proglašavanju izvanrednog stanja

Kako prenosi CNN, koji je prošlog tjedna objavio anketu u kojoj su Amerikanci mogli glasati o tome jesu li za ili protiv proglašenja izvanrednog stanja kako bi se sagradio zid na granici; većina Amerikanaca bila je protiv.

Prema rezultatima koje su dobili, 66 posto Amerikanaca je protiv, dok je 31 posto za.

Pelosi: Nema izvanrednog stanja

O Trumpovom planu da proglasi izvanredno stanje oglasila se i Nancy Pelosi, predsjednica Kongresa. 

“Kada predsjednik proglasi izvanredno stanje, moramo znati da se ne radi o izvanrednom stanju na granici. Za nas je to humanitarna kriza”, poručila je.

Neki republikanci su zabrinuti oko ove Trumpove odluke

Kako prenosi CNN u televizijskom programu uživo, republikanci nisu znali hoće li predsjednik potpisati prijedlog zakona ili ne, a nakon što je predsjednik najavio proglašenje izvanrednog stanja, republikanci su još zabrinutiji.

Senator Roy Blunt rekao je kako je zabrinut zbog ovakve odluke uslijed ovakvih okolnosti. 

“Vidjet ćemo što će napraviti”, dodao je referirajući se na Trumpa.