Trump i Biden u najneizvjesnijoj utrci za Bijelu kuću: Kome će se nakloniti Michigen i Pennsylvanija

trump
Neizvjesnost najnapetijih američkih izbora u historiji najvjerovatnije produžit će se i na naredni dan, a javnost u SAD-u, ali i diljem svijeta neće sa sigurnošću znati da li će u naredne četiri godine u Bijeloj kući stanovati Donald Trump ili Joe Biden.

 

Svi koji su prognozirali uvjerljivu pobjedu Bidena prevarili su se. Aktualni predsjednik i pored kolapsa u pandemiji, svih gafova i prezira intelektualne elite još uvijek se drži u ringu, a u finiš prebrojavanja glasova ušao je s prednošću u pet "swing states".

U utrci za potrebnih 270 elektora Biden trenutno po agenciji AP vodi 238:213, dok mu oprezni CNN i nacionalne tv kuće daju predrnost od 224:213. Razlika je u tradicionalnoj republikanskoj Arizoni koju bi najvjerovatnije Biden trebao preoteti te elektorskim glasovima u Mainu.

Trump je slavio u velikim i važnim državama Flordi i Ohio, a u nejneizvjesniji finiš kojeg se sjećamo ušao je s prednošću u ključnim neudlučnim državama Wisconsinu ( koji nosi 10 elektora) Georgiji (16), Michiganu (16), Pennsylvaniji (20) i Sjevernoj Karolini s 15 elektorskih glasova.