Trump i Bijela kuća će pričekati s vakcinisanjem

Trump
Trump je na Twitteru napisao da je zatražio 'prilagodbu' planova vakcinisanja zaposlenika Bijele kuće.

 

Američki predsjednik Donald Trump je kasno u nedjelju natuknuo da će dužnosnici Bijele kuće još pričekati s vakcinisanjem, nekoliko sati nakon što su mediji pisali da će vakcinu primiti unutar deset dana. 

Trump je kasno u nedjelju navečer na Twitteru napisao da je zatražio „prilagodbu“ planova vakcinisanja zaposlenika Bijele kuće. 

„Ljudi koji rade u Bijeloj kući trebali bi primiti vakcinu kasnije u programu, osim ako je to naročito potrebno“, napisao je republikanski predsjednik na odlasku, dodavši kako „on nije u rasporedu za primanje vakcine, no da se raduje tome kad za to dođe pravo vrijeme“. 

Reuters je ranije u nedjelju prenio tvrdnje anonimnog izvora da će se Trumpu, potpredsjedniku Mikeu Penceu i drugim visokim američki dužnosnicima od ponedjeljka ponuditi nova vakcina unutar 10 dana. 

Trump bolovao od COVID-a 19

Trump je već bolovao od COVID-a 19 ranije ove godine, kao i mnogi zaposlenici Bijele kuće, što je djelomično odgodilo potrebu za vakcinisanjem. 

Glasnogovornik odbora za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Ullyot objavio je da postoji plan da članovi vlade, Kongresa i pravosuđa prime vakcinu kako bi osigurali kontinuitet vladanja tokom pandemije ili neke druge hitne situacije. 

„Američki narod mora biti siguran da će dobiti isto sigurno i djelotvornu vakcinu kao dužnosnici američke vlade, prema savjetima javnih zdravstvenih stručnjaka i vodstva nacionalne sigurnosti“, priopćio je Ullyot.