Trump i Erdogan u Parizu razgovarali o ubistvu Khashoggija

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Republike Turske Donald Trump i Reccep Tayyip Erdogan razgovarali su u Parizu kako riješiti ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavio je danas dužnosnik Bijele kuće.

Oba predsjednika kao i brojni drugi lideri država svijeta prisustvuju u Parizu centralnoj ceremoniji obilježavanja 100. godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Erdogan je u potvrdio da su audio snimke ubistva predate američkim, francuskim, njemačkim i britanskim vlastima, tvrdeći da je operacija naručena od "najviših dužnosnika" vlade Saudijske Arabije.

Trump je izrazio očekivanje da će do sljedeće sedmice biti poznato mnogo više detalja o ubistvu novinara, dodajući da se radi zajedno s Kongresom, Turskom i Saudijskom Arabijom da bi ustanovio ko je odgovoran, prenosi Reuters.

Khashoggi, kritičar vladajućeg saudijskog princa Mohammed bin Salman, ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istambulu prošlog mjeseca. Saudijske vlasti priznale su ubistvo, ali tijelo Khashoggija nije pronađeno.