Trump odobrio proglašenje vanrednog stanja u Washingtonu

washington
Ovo se dešava nakon što je FBI upozorio na moguće nerede uoči inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.


Američki predsjednik Donald Trump odobrio je proglašenje vanrednog stanja u prijestolnici SAD-a, objavila je Bijela kuća, nakon što su zvaničnici američkih snaga za provođenje zakona upozorili na moguće nerede uoči inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Trump je uredbom odobrio da se produži savezna podrška do 24. januara kako bi se moglo odgovoriti na vanredne situacije u Washingtonu.

Na ovaj način Savezna agencija za upravljanje vanrednim situacijama može “identificirati, mobilizirati i osigurati opremu i resurse potrebne za suočavanje sa posljedicama vanrednog stanja”.

Ovo se dešava nakon što su Trumpove pristalice upale u američki Kongres 6. januara zbog Trumpovih lažnih tvrdnji da su izbori pokradeni. Pet osoba je poginulo u nasilju.

U ponedjeljak je Federalni istražni biro (FBI) upozorio na moguće oružane proteste u svih 50 država i američkoj prijestolnici tokom Bidenove inauguracije 20. januara.

Gradonačelnica Washingtona Murile Browser poslala je tokom vikenda pismo u kojem traži veće osiguranje inauguracije zbog “haosa, povreda i smrti” na Capitolu 6. januara.

Browser je tražila od Ministarstva domovinske sigurnosti da produži vanredno stanje kako bi se dozvolilo saveznim i lokalnim agencijama da se bolje pripreme na inauguraciju te je zahtijevala od FBI-ja dnevne obavještajne podatke i izvještaje o prijetnjama od 11. do 24. januara.

‘Puna odgovornost’

U međuvremenu su američki senatori Chris Murphy, Kirsten Gillibrand i Martin Heinrich tražili punu odgovornost za ono što se desilo tokom nereda.


U pismu se navodi da je “prošlo više od četiri i po sata… između prvog probijanja barikada na zapadnoj strani Capitola” do dolaska Nacionalne garde.

“To nije prihvatljivo i tražimo punu odgovornost”, napisao je na Twitteru Murphy.

Demokrate traže da se Trump opozove jer je pozvao svoje pristalice da upadnu u Kongres.

Očekuje se da će Predstavnički dom u utorak pozvati potpredsjednika Mikea Pencea i članove Trumpovog ureda da pokrenu proces opoziva pod 25. amandmanom, kojim se dozvoljava uklanjanje predsjednika ukoliko nije sposoban da ispuni svoje dužnosti.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je da predsjednik predstavlja “direktnu prijetnju” naciji i da se “mora ukloniti sa pozicije odmah”.