Trump: Osuđujem svaku vrstu nasilja, odgovarat će svi koji su zaslužni za nerede u Capitolu

tramp
Zastupnički dom Kongresa izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, nakon čega se on javnosti obratio u videu putem Twitter profila Bijele kuće osudivši u više navrata nasilje.

U svom obraćanju, Trump se ni u jednom trenutku nije osvrnuo na opoziv niti je spomenuo nadolazeću inauguaciju Joea Bidena, već je samo govorio o nasilju naglasivši da osuđuje nerede u Capitolu prošle sedmice kao i to da će svi oni koji su u njemu učestvovali biti izvedeni pred lice pravde.
 


"Želim biti jasan - nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošle sedmice. Ovakvo nasilje stoji nasuprot onome u šta vjerujem", kazao je na početku.

Nakon toga je nastavio pričati o istoj temi u svom petominutnom govoru.

"Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristalica ne bi mogao nepoštovati provedbu zakona ili našu veliku američku zastavu. Ako radite neke od tih stvari, vi onda ne podržavate naš pokret, napadate ga kao i našu zemlju. To ne možemo tolerisati", naglasio je.


Zatim je pozvao na smirivanje tenzija i kazao da je svjestan da je prošla godina obilježena nasiljem, neredima i kršenjem zakona što, kako je naglasio, treba prestati.

"Bez obzira na to jeste li desno ili lijevo orijentisani, jeste li demokrat ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona i oni koji su učestvovali u napadima prošle sedmice bit će izvedeni pred lice pravde", poručio je Trump.

Osvrnuo se i na potencijalne nerede za vrijeme inauguracije Bidena o kojima su izvijestile tajne službe rekavši da svaki Amerikanac ima pravo na svoj glas, ali da to mora učiniti u miru i sa poštovanjem.

"Ne mogu dovoljni naglasiti koliko je nasilje neprihvatljivo. Ne smije biti nasilja, kršenja zakona, vandalizma bilo koje vrste. Svi moraju slijediti zakone isto kao i što svi moramo biti ujedinjeni", zaključio je na kraju Trump.