Trump se nada da će sastanak s Putinom smanjiti tenzije između SAD-a i Rusije

Predsjednik SAD Donald Trump nada se da će predstojeći sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom sniziti tenzije u bilateralnim odnosima, rekla je portparolka State departmenta Heather Nauert.

Ona je za TASS istakla da se Trump nada da će sastanak sa Putinom omogućiti uspostavljanje konstruktivne saradnje Moskve i Washingtona, koja će ojačati međunarodnu bezbjednost. 

"Predsjednik se nada da će sastanak pomoći da se snize tenzije i da će voditi ka konstruktivnom angažovanju koje će ojačati mir i stabilnost u svijetu", navela je Nauert.

Nauert je naglasila da je Trump zahtijevao sastanak sa Putinom, zastupajući interese nacionalne bezbjednosti SAD, kako bi uvidio da li je Rusija spremna za napredak u rusko-američkim odnosima. 

"Američki predsjednik vjeruje da će bolji odnosi sa Rusijom biti dobri za obje države. Rusija je sada na potezu", rekla je Nauert i napomenula da će Trump nastaviti da Moskvu smatra odgovornom za, kako je navela, "njene maligne aktivnosti". 

Portparolka State departmenta dodala je da je prioritet američkog predsjednika da zaštiti Amerikance, kao i interese SAD, uključujući i interese američkih saveznika i partnera.

Kremlj je juče potvrdio da će se Putin i Trump sastati 16. jula u Helsinkiju.