Trump uputio Senatu nominaciju novog američkog ambasadora u BiH

Na stranici Bijele kuće objavljeno je da je američki predsjednik Donald Trump uputio Senatu nominaciju Erica Georgea za ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini.

"Eric George Nelson iz Texasa, karijerni član više vanjske službe, s titulom ministra savjetnika treba biti vanredni i opunomoćeni ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini", navedeno je u aktu pod rubrikom "predsjedničke objave na stranici Bijele kuće.

Inače, sva imenovanja ambasadora Sjedinjenih Američkih Država treba potvrditi Senat te države, a datum dolaska sljedećeg ambasadora SAD-a u BiH ovisi o potvrdi Senata SAD-a.

Aktuelna ambasadorica Maureen Cormack ostat će na funkciji ambasadorice u našoj zemlji sve dok Senat ne potvrdi nasljednika.

Ranije je iz Bijele kuće saopćeno kako je američki predsjednik Donald Trump odlučio i zvanično nominovati Erica Georgea Nelsona iz Texasa na funkciju ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini.

 

Eric



Nelson je karijerni stariji službenik ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Diplomatske poslove obavlja još od 1980. godine. Trenutno obnaša funkciju zamjenika izvršnog sekretara i funkciju direktora Izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Služio je u brojnim diplomatskim misijama SAD-a, a tečno govori španski, njemački i italijanski jezik. Obrazovanje je stekao na Univerzitetu u Texasu.