Trumpova poruka migrantima: Ovo je invazija, naša vojska vas čeka

Karavan koji čine hiljade migranata iz Centralne Amerike su na putu prema granici SAD-a, a američki predsjednik Donald Trump ih je upozorio da se okrenu i vrate, kao i da je američka vojska spremna za njih.

"Mnogi članovi bandi i neki veoma loši ljudi nalaze se u karavanu koji ide prema našoj južnoj granici. Molim vas, vratite se, nećete ući u SAD ukoliko ne prođete zakonski proces. Ovo je invazija na našu zemlju i naša vojska vas čeka", napisao je Trump na Twitteru.

Trumpov tvit je objavljen nakon što se prema pisanju medija Pentagon sprema za slanje 5.000 vojnika na granicu, gdje će pružiti podršku Nacionalnoj gardi, graničnoj policiji i graničnoj patroli, javlja Russia Today.

Sekretar ministarstva odbrane James Mattis je prethodno najavio da je vojska počela prevoziti opremu uključujući betonske barijere na pozicije duž američke granice s Meksikom.

Mattis je odobrio Trumpov zahtjev za slanje vojske na granicu, ali tada se očekivalo da će biti poslano svega 800 vojnika.

Trump je obećao oštru akciju prema karavanu nekoliko puta, a zaprijedio je da će ukinuti pomoć za Gvatemalu, Honduras i El Salvador ako ne zaustave migrante. Također, upozorio je migrante u četvrtak te ih pozvao da poštuju zakonske procedure kao i "milioni drugih koji to čine".