TRŽAČKA RAŠTELA: Pacijenti su zadovoljni odnosom uposlenih

Područna ambulanta u mjesnoj zajednici Tržačka Raštela jedna je od najvećih u gradu Cazinu i sa najvećim brojem pacijenata. Zbog rada u otežanim uslovima uskoro bi trebala uslijediti rekonstrukcija dotrajalog krova. Veliki broja pacijenata iziskuje i opremanje novih prostorija za dodatni tim porodične medicine, a što je u planu.

Krov ambulante koji je dotrajao i prokišnjava, uskoro bi trebalo rekonstrisati. Za ovu namjenu obezbijeđena je polovina novčanih sredstava u iznosu od 20.000 maraka.

Prema riječima Amira Murića direktora Doma zdravlja u Cazinu ova ambulanta je bila u projektu porodične medicine Federalnog ministarstva prošle godine i rekonstruirana je njena unutrašnjost, aono što preostaje je i sanacija krova koji prokišnjava, kao i uređenje dvije prostorije koje su namijenjene potrebama porodične medicine.

ddq

U ambuianti trenutno radi jedan tim porodične medicine, što je nedovoljno, ako se uzme obzir broj stanovnika i naselja koja gravitiraju ovoj zdravstvenoj ustanovi. Osposobljavanjem još jedne ordinacije i pratećih prostorija, uslovi bi se značajno poboljšali.

To potvrđuje i Asmir Lepuzanović doktor u područnoj ambulanti, koji navodi i to kako građani traže pomoć tamo gdje im je najbliže, pa samim tim je i povećen pritisak pacijenata na kapacitete koje ima ova ambulanta.

Iako uslovi nisu baš najbolji, čini se da su pacijenti veoma zadovoljni, što i sami tvrde govoreći da su svi uposleni u ovoj ambulanti posvećeni svom poslu i onom što pokazuju u kontaktu sa pacijentima.

Na trenutni broj pacijenata u ambulanti, trebao bi doći još jedan doktor porodične medicine, ističe dr. Lepuzanović. Radi se o ustanovi koja ima puni opseg posla i u kojoj je obezbijeđeno uzimanje uzoraka za laboratorijske nalaze, što je veoma značajno za same građane. Međutim, za sada je prioritetna rekonstrukcija krova, te se ubrzo očekuje njegova sanacija!