Tufekčić rekao da sjednica ne može prije četvrtka, evo šta su borci odgovorili

Sjednica zajedničke Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta Federacije BiH bit će zakazana za četvrtak u 14 sati jer to je najraniji termin kada je to moguće učiniti, rekao je za Faktor predsjednik Komisije Jasenko Tufekčić.

- Na sjednici ćemo još jednom pogledati materijale za usaglašavanje tekstova koji su usvojeni u Zastupničkom i Domu naroda Federalnog parlamenta. Smatram da smo se kao Komisija dogovorili i usaglasili kada su u pitanju osnovni tekst zakona, amandmani koji je usvojila Vlada FBiH i koji su postali sastavni dio teksta zakona, kao i amandmani koji su usvojeni na oba doma. Problem nam predstavljaju amandmani Zukana Heleza koji se nisu ni pojavili na Komisiji, a koji su kontradiktorni amandmanima Mahira Mešalića. Osjeća se potreba da se ta dilema mora do kraja razriješiti – kaže Tufekčić.

Početkom sljedeće sedmice, kaže Tufekčić, zajedno sa kolegom iz Zastupničkog doma Darijom Knezovićem, organizirat će sastanak sa rukovodstvima oba doma, predsjednikom i potpredsjednicima FBiH, te premijerom i dopremijerima kako bi se utvrdilo kada i u kojoj formi će se predloženi tekst zakona naći u parlamentarnoj proceduri.

- Na nama je da učinimo tu konačnu realizaciju i zato nema nikakvih ultimatuma i rokova. Najbitnije je doći do najboljeg i najkvalitetnijeg provodivog rješenja, da sve kategorije budu zadovoljne. Vodimo računa da se radi o zakonu čija je odluka prolongirana za 1. januar 2019. i zato trebamo maksimalno iskoristiti svaki dan koji nam dolazi da predloženi tekst bude provodiv u najboljoj formi na osnovu onoga što je usvojeno u oba doma Parlamenta FBiH – govori Tufekčić te dodaje da su tekst koji je predložila Vlada FBiH podržale sve osnovne boračke organizacije Armije RBIH i HVO-a.

Naglasio je ponovo da amandman o boračkom dodatku od šest maraka za svaki mjesec proveden u borbi ne postoji u pisanoj formi niti je to usvojio bilo koji od domova, pa se samim time to ne može naći ni na sjednici Komisije.

Demobilisani borci tražili su da sjednica Komisije bude održana sutra, ali Tufekčić kaže da je to nemoguće i da je četvrtak prvi dan kada je objektivno, uvažavajući obaveze delegata i zastupnika, moguće održati sjednicu.

Kako javlja naš novinar ispred Parlamenta FBiH, okupljeni borci nezadovoljni su što sjednica nije zakazana već sutra.

Hamza Krkalić, njihov predstavnik, telefonom je razgovarao sa Tufekčićem i vidno izrevoltiran tražio zakazivanje sjednice. Kaže da sjednica "mora i može" biti sutra i da ga "ne zanima kako će članovi Komisije doći".

- Ljudi su spremni da izađu na proteste. Čekamo još pola sata na tvoju konačnu odluku - rekao je Krkalić Tufekčiću.