Tunel na Koridoru 5C bit će u oba entiteta, gradit će ga Autoceste FBiH i RS

asd
Direktori preduzeća Autoceste Federacije BiH i Autoputevi Republike Srpske Adnan Terzić i i Dušan Topić razgovarali su u Banjoj Luci o saradnji dvije firme na zajedničkim projektima, među kojima je gradnja tunela “Putnikovo brdo dva”

Tunel se nalazi u okviru realizacije projekta dionice autoputa na Koridoru 5C, na pravcu od petlje Rudanka do međuentitetske linije.
 
S obzirom da ovaj tunel jednim dijelom prelazi na teritoriju drugog entiteta, neophodno je urediti međusobne odnose, prava i obaveze preduzeća nadležnih za izgradnju, održavanje i upravljanje autoputevima – objavljeno je na internet stranici preduzeća Autoputevi RS.
Na sastanku Topića i Terzića potvrđen je raniji dogovor da se kompletna izgradnja tunela “Putnikovo brdo dva” realizuje u okviru projekta izgradnje pomenute dionice i da dio troškova izgradnje na teritoriji FBiH snosi nadležno preduzeće – Autoceste FBiH.

U narednom periodu očekuje se usaglašavanje detalja sporazuma – navode u Autoputevima RS.
Bliska saradnja dva preduzeća se očekuje i na planu izgradnje autoputa na području Brčko distrikta, s obzirom da bi preko te teritorije trebalo da ide dionica autoputa od Doboja do Rače i granice sa Srbijom, kao i krak autoputa Beograd-Sarajevo iz pravca FBiH.

O detaljima realizacije ovog projekta bit će riječi i u narednom periodu, na sastancima sa čelnim ljudima distrikta – dodaju iz Autoputeva RS.