Turci i Rus pokušali ući u BiH sa falsificiranim PCR testovima na Covid-19

Granica
Pripadnici Granične policije BiH, 19. januara 2021. godine, nisu dozvolili ulazak u Bosnu i Hercegovinu trojici stranih državljana, nakon što su prilikom graničnih provjera predočili falsificirane potvrde PCR testa na COVID-19. Riječ je o dvojici državljana Republike Turske koji su kontrolirani na Međunarodnom graničnom prijelazu Karakaj i državljaninu Ruske Federacije koji je kontroliran na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača.

 

Zbog postojanja osnova sumnje da je u spomenuta dva odvojena slučaja, počinjeno krivično djelo „falsificiranje isprave“, o događajima je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, prema čijem su nalogu predmeti ustupljeni službenicima stanica granične policije Mali Zvornik i Sremska Rača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. 

Lišeni slobode radi izdržavanja kazne zatvora

Službenici Jedinice granične policije Orašje, 19. januara 2021., lišili su slobode S.F. (1965.), državljanina BiH. Graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Zvorniku radi izdržavanja kazne zatvora. 

Kontroliran je na ulasku u BiH na prijelazu Šamac i predat službenicima Sudske policije Bijeljina. 

Istoga dana, prilikom izlaska iz BiH na prijelazu Vardište lišen je slobode P.M. (1970.) jer ga potražuje Osnovni sud u Trebinju, također, radi izdržavanja kazne zatvora.

 Službenici JGP Višegrad, bh. državljanina su predali službenicima Interventne jedinice Sudske policije Republike Srpske.