Turisti iz cijele Evrope pohrlili na rafting na Uni

.
Bosna i Hercegovina je zemlja bogata prirodnim ljepotama, a koje očigledno mnogo više cijene stranci koji ovdje ovih dana dolaze u velikom broju, nego domaće stanovništvo.

Osim prelijepih planina, nacionalnih parkova, vodopada, ono što je u posljednje vrijeme u potpunoj ekspanziji jeste rafting i sve ugodne stvari koje se mogu doživjeti tokom jednog adrenalinskog spusta u neku od naših prelijepih rijeka.

Kao što je poznato, rafting je avantura koja spada u red ekstremnih sportova, a koja na jedinstven način spaja odmor, spokoj i uživanje u netaknutoj prirodi i adrenalinski naboj koji pokreće cijelo tijelo.

Stoga ne kaže se džaba, da ukoliko tražite nezaboravne trenutke i neponovljive dane u prirodi ispunjene druženjem, rafting na Uni je nešto što trebate doživjeti.

“Što se tiče rafting sezone, iako dijaspora nije još došla sezona je krenula dosta dobro od maja mjeseca. Dosta podsjeća na 2019. godinu i imamo dosta upita i od ljudi koji žive u BiH. Mi smo puno okrenuti i Hrvatskoj i Sloveniji koju su nam geografski dosta bliži i imaju mogućnosti jednodnevnih dolazaka na rafting”, govori za UNA portal Tarik Halkić iz agencije UnatOure.

Kako nam pojašnjva Halkić, rafting uglavnom traje 12 kilometara i polazak je od Kostelskog buka do mjesta Grmuša.

“Nama najpopuparnija ruta je na relaciji kanjona rijeke Une, od Kostela do Grmuše i od Grmuše do Bosanske Krupe. Ona ne traži iskustvo i dovoljeno je i djeci da idu na rafting. Svakako oprema i vodič na svakoj etapi je neophodna. Cijene su od 50 do 70 KM po osobi, dok je Štrbački buk nešto skuplji i zbog ulaza u NP Una i sam prevoz je dosta dalji”, dodaje.

Ističe da je osim rijeke Une, rafting izuzetno popularan na Neretvi i Tari, te dodaje da najviša turista dolazi iz susjednih zemalja.

“Što se tiče turista, u maju i junu najviše su nam dolazili iz Srbije i Hrvatske dok od polovine juna do danas pored domaćih turista i država koje sam spomenuo krenuli su i iz Austrije, Njemačke i Švicarske da dolaze. Pored redovnih komercijalnih raftinga radimo i naše regate u Bosanskoj Krupi koja ove godine ima skoro 100 čamaca i održava se 16. jula”, poručuje Halkić.

 

Foto:Krupljani.ba