Turisti iz Emirata prošle godine bili drugi najbrojniji u BiH

.
Turisti iz arapskih zamlja oživjeli su turistički promet u Bosni i Hercegovini u prošloj godini, a apsolutni hit su turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvještava Indikator.ba.

Statistički podaci pokazuju izvanredan porast u broju dolazaka i broju ostvarenih noćenja turista iz te države uprkos pandemiji Covid-19 i globalnoj krizi u oblasti turizma.

 

Turisti iz ove zemlje su, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prošle godine ostvarili 49.063 dolazaka i 148.574 noćenja, što je 4,7 puta više nego 2020. godine. U Bosni i Hercegovini su se prosječno zadržavali tri dana.

Po broju dolazaka, turisti iz UAE postali su drugi najbrojniji gosti u Bosni i Hercegovini – odmah iza posjetilaca iz Srbije, a pretekli su i svoje susjede iz Saudijske Arabije koji su proteklih godina bila najbrojniji iz ovog dijela svijeta.

 

Iz Saudijske Arabije je lani blo 36.026 dolazaka turista koji su ostvarili 92.774 noćenja, uz prosječno zadržavanje od 2,6 dana.

 

Zahvaljujući uspostavljenim aviolinijama, prije svega tokom ljetne sezone, ostvaren je rast broja dolazaka turista i iz drugih zemalja Golfa.

Tako je iz Kuvajta prošle godine stiglo 11.089 turista, iz Bahreina 9.062, iz Omana 6.805, a iz Katara 3 403.

 

Ukupno je iz navedenih zemalja stiglo blizu 116 hiljada turista, što je ipak manje nego prije pandemije 2019. godine, kada ih je sveukupno bilo oko 130 hiljada.