Turisti najviše hrle u Mostar

Hercegovina je, definitivno, top turistička destinacija ove sezone, kako su je okarakterizirali i brojni ugledni evropski i svjetski turistički portali. Kažu to iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, naglasivši da uvjerljivo najviše dolazaka stranih gostiju ima Mostar.

Razvojna grana

- Svjedoci smo da je iz godine u godinu slika o Hercegovini kao izuzetno poželjnoj destinaciji sve bolja i, praktično, turisti nam dolaze iz cijelog svijeta. Istina, prednjače Evropljani, među kojima je najviše Poljaka, Slovaka i Italijana, ali ne zaostaju turisti ni iz drugih zemalja. Također, raduje nas veliki broj dolazaka s Dalekog istoka, kao i arapskih zemalja - kaže Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNK.

Sve njih, uz kulturno-historijske znamenitosti, privlače i netaknute prirodne ljepote, ali i posebni oblici turizma, poput adrenalinskih parkova, brdsko-biciklističkih staza i sličnih sadržaja, prenosi Avaz.

- Sve te sadržaje, kojih je sve više na području Kantona, naravno, prepoznajemo kao one koji poboljšavaju turističku ponudu i podržavamo ih na razne načine. Raduje nas da sve više mladih kreira takve projekte i da upravo u turizmu vide razvojnu granu i da u tom segmentu traže svoje mjesto pod suncem, takoreći i šansu za opstanak u BiH. S druge strane, upravo takvi sadržaji privlače mlade turiste željne avanture - objašnjava Temim.

 Idu u Međugorje

Ističe i da turisti sve više produžavaju svoj boravak te da je u odnosu na prethodnu godinu broj noćenja povećan za 20 posto.

Uz Mostar, turisti masovno dolaze u Međugorje, a i u Neumu se mogu pohvaliti dobrom sezonom.Veliki broj dolazaka bilježe i Počitelj i Blagaj, koji se veoma dobro pozicionirao na turističkoj mapi.

Image