Turisti obožavaju BiH: Za devet mjeseci našu zemlju posjetilo više od 1,1 milion turista

sa

U periodu januar – septembar 2022. turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.121.267 posjeta. Što je više za 54,9 posto i 2.496.223 noćenja. Što je više za 44,1 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Usporedbe radi u periodu januar – septembar 2019. godine, godini prije izbijanja pandemije Covid-19, turisti su u BiH ostvarili 1.281.751 posjetu. Što je bilo više za 11,1 posto i 2.661.261 noćenje, što je bilo više za 9,3 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Strani turisti povećali broj noćenja za 73 posto

Broj noćenja domaćih turista u periodu januar – septembar ove godine bio je viši za 12,3 posto. Dok je broj noćenja stranih turista bio viši za 73,3 posto u odnosu na isti period 2021. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 37,2 posto. Dok je 62,8 posto bilo učešće stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (14,6 posto), Hrvatske (12,5 posto), Njemačke (5,5 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata i Slovenije (sa po 5,4 posto) te Turske i Saudijske Arabije (sa po 4,8 posto), što je ukupno 53 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 47 posto noćenja, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, na prvom mjestu su: Kuvajćani sa prosječnim zadržavanjem od 3,8 noći, Irci sa 3,2 noći, Francuzi sa 3,1 noći i te turisti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa 3,0 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 93,4 posto.

BiH ima odličan turistički potencijal

Bosna i Hercegovina ima odličnan potencijal za turizam sa nevjerovatnim krajolicima, prekrasnim šumama, planinama i rijekama. Tu je naravno i bogato historijsko naslijeđe, a sve se to nalazi u tako malom prostoru da je skoro nemoguće pronaći nešto slično u svijetu.

Tako turisti u BiH mogu posjetiti kanjon Tare, uživati u ljepotama nacionalnog parka Sutjeska. Za planinare je tu izazovni uspon na Maglić, a mnogi se odluče posjetiti i Perućicu, posljednju prašumu u Evropi.

Kanjon Tare

Za one koje traže autentičnost i ruralne lokacije za odmor pun pogodak je selo Lukomir. Ono se nalazi na 2.000 metara nadmorske visine i jedna je od najtraženijih turističkih lokacija u BiH.

BiH ima nešto i za ponuditi digitalnim nomadima. To je grad Trebinje, kombinacija mediteranskog ugođaja i mirnog okruženja koje je savršeno za rad i odmor.

Turisti mogu vidjeti sve, od posljednje prašume u Evropi do tvrđave stare preko 689 godina

Mostar je jedna od najpoznatijih turističkih lokacija ne samo u BiH nego i u regionu. Osim Starog mosta , Mostar ima još puno toga za ponuditi. Od fantastične gastro ponude, vrckavosti tamošnjih kibicera do boravka na Neretvi i Radobolji.

Za one koje zanima historija i stare gradine, neizostavan je posjet Starom gradu Srebreniku. Tamo se nalazi jedna od najočuvanijh tvrđava iz srednjeg vijeka u BiH. Tvrđava koja se prvi put u zvaničnim dokumentima pominje 1333. godine. prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić dio svoje vladavine proveo je u ovoj tvrđavi.

Tvrđava Srebrenik

Još jedan grad koji bi svaki turist trebao posjetiti je i bosanski kraljevski grad Jajce. U Jajcu se nalazi čak 30 nacionalnih spomenika što je najbolja potvrda njegovog historijskog značanja. Na svega pet kilometara od Jajca nalaze se Veliko i Malo Plivsko jezero. Jezera nude brojne mogućnosti za rekreaciju, od ribolova, vožnje kajaka, kanua ili pedaline, plivanja, odbojke, vožnje bicikla ili šetnje.

Jajce

Ovo je samo mali dio turističkog potencijala kojeg ima BiH. A zasigurno je sve čari bh. prirode, ljepote i historije najbolje obuhvatio Robert Dacešin.

Njegov video o ljepotama BiH osvojio je nagradu za najbolji turistički video na svijetu. Kako slika i snimak govore više od hiljadu riječi, pogledajte njegov video i uvjerite se u sve turističke adute koje BiH ima.