Turistička sezona u Grčkoj počinje 15. juna, avio saobraćaj kreće 1. jula

grcka
Turistička sezona u Grčkoj počet će 15. juna otvaranjem hotela, dok će direktni međunarodni letovi ka grčkim destinacijama postepeno biti obnavljani od 1. jula, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis.

 

U televizijskom obraćanju naciji, Micotakis je rekao da je Grčka "uspjela da ograniči širenje koronavirusa" i da je njen odgovor na zdravstvenu krizu "primjer koji treba slijediti".

Njegova vlada je dosta rano uvela zabranu kretanja zbog koronavirusa i izbjegla veliki broj inficiranih i umrlih od koronavirusa.

Međutim, restriktivne mjere zadale su težak udarac grčkoj ekonomiji, čiji je ključan dio turizam, zaslužan za više od 10 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Grčku je prošle godine posjetilo više od 34 miliona turista koji su tamo potrošili 18,2 milijarde eura, prema zvaničnim podacima.

"Suočimo se hrabro sa stvarnošću: turizam je u aprilu i maju dostigao najnižu tačku. Tako da šta god da postignemo ove godine, bit će od koristi", kazao je Micotakis.

Micotakis je najavio petomjesečno smanjenje poreza na saobraćaj sa 24 na 13 odsto, što će tokom turističke sezone dovesti do jeftinijih brodskih, autobuskih i avionskih karata, kao i smanjenje poreza na kafu, bezalkoholna pića i karte za bioskope pod vedrim nebom.

Zaraza koronavirusom potvrđena je u Grčkoj kod 2.850 osoba, od kojih je umrlo 166.

Izvor: