Turković i Radončić dali izjave u Tužilaštvu BiH, ministrica poništila prijedlog bivšeg ministra i napravila krivično djelo

radoncic
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i bivši ministar sigurnosti BiH te Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, saslušani su u Tužilaštvu BiH, saznaje Raport.

 

Prema  informacijama Raporta, Radončić je u prošli petak u Tužilaštvu BiH dao iskaz u svojstvu svjedoka dok je ministrica Turković to učinila u ponedjeljak. Iskaze su dali zbog istrage koja se se vodi u vezi sa sigurnosnim provjerema i manipulacijama članova Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera.

Kako javljaju, i ostali članovi Vijeća ministara BiH će biti saslušani u petak 13. novembra. Iskaz jedino neće dati predsjedavajući Zoran Tegeltija, jer se nalazi u izolaciji zbog koronavirusa.

Kako je Raport ranije pisao, sumnja se da su članovi ove Komisije imenovani mimo zakona. Imenuje ih formalno Vijeće ministara, međutim, prema navodima iz krivične prijave, u ovom slučaju sve je išlo nakaradno.

Prijava je podnesena protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, Murisa Druškića i Ismaila Sarića.

Kako se navodi u prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove. Međutim, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u zadnji trenutak odlučila je na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je potom i imenovan. 

Problem je što Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uslove za članstvo u ovoj Komisiji. Nije imao ni stepen provjere vrlo tajno, a u momentu imenovanja i stepen provjere tajno mu je bio istekao i zbog nepodnošenja zahtjeva nije bio ni u postupku. Sve to je naknadno ekspresno urađeno u kabinetu ministra sigurnosti Selme Cikotića.

Po hitnom postupku izmijenjene su odluke i druga pravna akta Ministarstva, kako bi Obavještajno-sigurnosna agencija BiH u rekordnom roku izvršila provjere.

Pod istragom je i nominovanje drugog člana Komisije, predstavnika OSA-e Murisa Druškića. On je imenovan u Komisiju krajem juna, iako je u martu ove godine penzionisan. Druškić je i u prethodnom mandatu bio član Komisije ispred OSA-e.

Radončić bi u ovoj istrazi mogao biti jedan od ključnih svjedoka. Naime, on je dok je obnašao funkciju ministra sigurnosti predložio Sanjina Prašovića. 

Nakon toga, Radončić podnosi ostavku na tu poziciju i ne učestvuje u nastavku procesa imenovanja. Tako je na sjednici umjesto njega, imena predlagala ministrica Turković. Međutim, ona nije predala raniji prijedlog Radončića, već potpuno druga imena.

Upravo zbog toga je iskaz dala i ministrica Turković, koja je vjerovatno objasnila zbog čega je došlo do naprasne promjene prijedloga članova Komisije. U tom smislu, Radončić je vjerovatno relaksiraniji stigao u Tužilaštvo od svoje bivše kolegice.

Zašto je ova Komisija uopće važna?

Komisija za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera važan je alat kojim se u sigurnosne strukture mogu instalirati poslušnici ali i eliminirati svi oni koji ne igraju po pravilima političko-policijskih i obavještajnih struktura.

 

Naime, rukovodeći policijsku službenik može svojim podređenim uzeti pravo obavljanja dužnosti tako što će utvrditi da je prekršio određene zakone. Komisija je ta koja bi trebala te navode provjeriti i odlučiti da li je optuženi službenik zaista kršio zakon i na osnovu kojih dokaza to njegov rukovodilac tvrdi. Kada imate kontrolu nad ovom Komisijom, faktički možete eliminirati bilo kojeg službenika.

Zašto se Osmica spominje u prijavi?

Osman Mehmedagić zvani Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije (OSA), navodno je ključna karika. Prema navodima iz prijave, upravo je Mehmedagić dostavio ministrici Turković imena Ismaila Sarića i Murisa Druškića, kako bi preko njih kontrolirao rad Komisije i kako bi svako njegovo mišljenje i tvrdnja bili potvrđeni, javlja Raport.