Turković traži sigurnosne provjere za rukovodeće službenike u MVP BiH?

turković
Iz kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković jučer su reagirali na pisanje medija o davanju iskaza Turković u Tužilaštvu BiH, a u vezi sa imenovanjem Komisije za drugostepeno rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

„Prevashodno iznenađeni činjenicom da se u javnosti iznosi sadržaj iskaza ministrice Turković sa saslušanja u najznačajnijoj tužilačkoj instituciji u BiH, te zlonamjerno i manipulativno iznose tvrdnje u pojedinim medijima o počinjenju krivičnog djela, bez ikakvog pravnog utemeljenja a posebno bilo kakve tužilačke odluke, sa potpunim gnušanjem negiramo ovakve insinuacije i neistine. Proizvoljni natpisi poput navedenih dobrano degradiraju časnu novinarsku profesiju u našoj zemlji“, naveli su iz kabineta ministrice.

Dalje navode da je odluka o imenovanju Komisije donesena na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

„Želimo naglasiti da aktivnosti koje je ministrica provodila u okviru svojih nadležnosti ne mogu sadržavati elemente krivičnog djela, između ostalog i zbog sljedećih činjenica sa kojima bi svaki profesionalni i odgovorni novinar morao biti upoznat: ministrica u konkretnom slučaju nije nastupala u funkciji ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, već kao član Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, navedeni prijedlog su usvojili svi ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i odluka je donesena jednoglasno. Dakle, Komisiju imenuje kompletno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine“.

Iskaz su u Tužilaštvu BiH dali i drugi ministri u Vijeću ministara BiH, a nakon što je Državnom tužilaštvu upućena prijava u vezi sa pojedinim članovima koji su imenovani u Komisiju. Naredne sedmice iskaze će dati i drugi članovi Vijeća ministara BiH kao i predsjedavajući Zoran Tegeltija nakon izlaska iz izolacije zbog zaraze koronavirusom.

Prije dvije sedmice pripadnici SIPA-e su ušli u Ministarstvo sigurnosti BiH i saslušali kao svjedoka Matu Miletića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH Selmu Cikotića i šefa Sektora za tajne podatke.

Krivična prijava Tužilaštvu BiH podnesena je protiv više osoba jer postoji sumnja da su neki članovi komisije imenovani mimo zakonskih procedura.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Komisije bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uslove za ovu poziciju, a na prijedlog ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. Nakon što Radončić podnosi ostavku, Turković umjesto Prašovića predlaže drugo ime i Vijeće ministara imenuje Komisiju. Pitanje je da li su članovi prošli sigurnosne provjere i da li su ispunjavali druge uslove.

Turković u MVP naredila sigurnosne provjere

Izvori iz Ministarstva vanjskih poslova BiH tvrde da je ministrica Turković naredila sigurnosne  provjere  rukovodećih državnih službenika. U Ministarstvu od 2016. godine postoji Pravilnik o klasifikaciji prava pristupa tajnim i povjerljivim informacijama, ali do sada nije sprovođena masovnija kontrola zaposlenih na svim radnim mjestima i ocjena njihove podobnosti za pristup tajnim podacima.

Naime, obaveza da za svako radno mjesto bude određeno do kojeg nivoa tajnosti informacija, povjerljivo, tajno, ili vrlo tajno, zaposleni ima pravo pristupa je ispunjena i donijet je pravilnik koji definiše svako radno mjesto u MVP BiH. Međutim, nije bilo potreba da se sprovode sigurnosne provjere za sva radna mjesta nego je to rađeno u skladu sa stvarnim potrebama svakog radnog mjesta. Provjere su sprovođene za radna mjesta za koja postoji stvarna potreba pristupa povjerljivim informacijama, kako bi se takva lica ovlastila za obavljanje svojih poslova.

Uposlenici u Ministarstvu se pitaju šta se krije iza ovakve naredbe ministrice Turković. Postoji bojazan da će svi oni koji ne zadovolje na provjeri biti smijenjeni sa svojih radnih mjesta i raspoređeni na radna mjesta na kojima zadovoljavaju provjeru, a ako to ne bude moguće onda će biti otpušteni.

Neizdavanje sigurnosne dozvole je jedini praktični brzi put da se neko otpusti iz državne službe. Žalba koja bi se podnijela Komisiji koja odlučuje, a koja je sada predmetom istražnih radnja, ne bi imala nikakvog smisla.

Iako smo poslali i zvaničan upit Ministarstvu vanjskih poslova da li su i zbog čega zatražene provjere, kako i kada su posljednji put vršene provjere i za koliko radnih mjesta je potrebna sigurnosna dozvola odnosno pristup tajnim podacima i šta će se dogoditi sa službenicima koji iz nekog razloga ne prođu sigurnosne provjere, da li je to prebacivanje na neko drugo radno mjeste, otkaz ili nešto treće, odgovor još uvijek nismo dobili.