Turković zadovoljna urađenim: Najvažnije je da ostavljamo odbranjene institucije države

sa

Od danas bivša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA) osvrnula se na ministarski rad, kao i na cijeli diplomatski angažman za koji je istakla da traje 30 godina.

Prisjetila se da se prije nekoliko dana navršilo 30 godina od kada je imenovana za, kako je navela, prvu bilateralnu ambasadoricu Bosne i Hercegovine i ambasadora uopće. Prema njenim riječima, borbu za Bosnu i Hercegovinu i ideju da svi mogu zajedno živjeti u evropskoj i demokratskoj državi je započela mnogo prije diplomatskog puta.

"Moj cijeli život je misija borbe za Bosnu i Hercegovinu. Tokom 30 godina diplomatske karijere obavljala sam odgovorne funkcije ambasadora na više destinacija te funkciju ministra za evropske integracije. Mandat zamjenice predsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova kruna je višedecenijske borbe u kojoj je bilo nebrojeno krupnih izazova", konstatovala je Turković.

Kako je istakla, imala je više od 400 sastanaka na najvišem nivou s predsjednicima, premijerima, ministrima, specijalnim izaslanicima u Bosni i Hercegovini i širom svijeta. Ukazala je na to šta je ostavljeno novom Vijeću ministara.

"Novom sazivu Vijeća ministara ostavljamo državu kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji i državu koja nikada nije bila bliže članstvu u NATO-u. Ostavljamo ojačanu mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava i osnaženu međunarodnu poziciju države. Najvažnije, ostavljamo odbranjene institucije države, odbranjeni napredak i reforme. Ponosna sam na sve ono što sam radila javno i tajno", naglasila je.

Poručila je novom sazivu Vijeća ministara da treba raditi u interesu Bosne i Hercegovine.

Elmedin Konaković (NiP) je već danas od Turković preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova. Prvi koji mu je čestitao na izboru za ministra je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.