Turković zaustavila borbu BiH protiv izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori!

trg
Na sjednici Vijeća ministara Bisera Turković s dnevnog reda je skinula priejdlog kojim je trebao biti formiran ekspertski i pravni tim koji će se baviti problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori u Hrvatskoj!.

 

Ova grupa trebala je biti formirana s ciljem da bude spriječeno ugrožavanje zdravlja oko 250.000 stanovnika.

Njeno obrazloženje bilo je prerano za takvo što, s obzirom da hrvatska još ništa ne radi!? Očito je da ministrica Turković čeka da nam se desi scenarij izgradnje Pelješkom mosa kada smo zakasnili u svemu!

Inače, na sjednicama Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, istaknuto je da će ekspertski tim činiti eminentni stručnjaci, predstavnici entitetskih ministarstava, opštine Novi Grad i Unsko-sanskog kantona, nadležnih agencija kao i Kluba zelenih. No, ministrica Turković takve je planove odgodila!

Podsjećanja radi, ovu problematiku već mjesecima aktualiziraju i traže rješenja iz Nezavisnog bloka kao i njihov predsjednik Senad Šepić koji je na čelu Incijative Trgovska mora, reci NE MOŽE, po istoimenoj peticiji kojoj je podršku dalo desetine hiljada građana diljem BiH, naglašavajući da je pored ugrožavanja oko 250 000 ljudiskih života u oba entiteta, ugrožen i ekosistem Nacionalnog i Parka prirode Una, zatim turizam i svi drugi izvori egzistencije na ovom području.

Neshvatljivo je i nedopustivo ponašanje ministrice Turković po ovom pitanju.