Turska: Doživotni zatvor za 27 osoba u postupku o neuspjelom puču

puc
Svih 27 osoba je proglašeno krivim za 'pokušaj rušenja ustavnog poretka, pokušaj atentata na predsjednika i ubistva'.


Turski sud osudio je u četvrtak 27 osoba, većinom časnika i pilota, na doživotni zatvor zbog sudjelovanju u pokušaju državnog udara 2016. godine usmjerenog protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Svih 27 osoba je proglašeno krivim za "pokušaj rušenja ustavnog poretka, pokušaj atentata na predsjednika i ubistva", prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Među osuđenima su prvenstveno piloti koji su bombardirali više simboličnih mjesta u Ankari, poput zgrade parlamenta, te časnici koji su rukovodili državnim udarom iz vojne baze Akinci.

Od četvero civila, među kojima je i poduzetnik Kemal Batmaz, svaki je osuđen na 79 kazni teškog doživotnog zatvora, što podrazumijeva puno strožije mjere zatočenja i u turskom pravosuđu zamjenjuje smrtnu kaznu ukinutu 2004. godine.

Kažnjeno više od 4.100 osoba

U glavnom postupku za pokušaj državnog udara 15. i 16. jula 2016, obuhvaćeno je 475 osoba i njihove presude će biti objavljene kasnije u četvrtak.

Do sada je dovršeno 289 sudskih postupaka u vezi sa pokušajem državnog udara, a 10 je i dalje u toku. Val hapšenja nastavlja se i danas, no manjim intenzitetom u odnosu na razdoblje odmah nakon pokušaja puča.

Erdogan optužuje imama Fetulaha Gulena za planiranje i organizaciju puča. Gulen je bivši saveznik turskog predsjednika s kojim se razišao i sada živi u SAD-u. Gulen negira bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča.

Turski sudovi su do sada izrekli kazne za pokušaj puča za više od 4.100 osoba. Više od 2.500 osoba je osuđeno na doživotni zatvor.

Izvor: