Turska EU prijetnju sankcijama smatra proturječnom i traži dijalog

Turska
Čelnici Evropske unije neće uvoditi nove sankcije Turskoj, ali su Ankaru upozorili da bi mogle biti uvedene.

 

Turska je saopćila da je upozorenje Evropske unije da će uvesti nove sankcije Ankari zbog spora oko energetskih resursa u istočnom Sredozemlju "proturječno".

Stavovi EU-a "služi da zadovolje grčku stranu", rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare u Rimu s italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom.

Čelnici EU-a su u petak odlučili da neće uvoditi nove sankcije Turskoj, ali su Ankaru upozorili da bi mogle biti odmah uvedene ako bude kršila međunarodni zakon istraživanjem nalazišta plina u Sredozemlju, koje je izazvalo napetosti u odnosima s Grčkom, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

"Prikrivena prijetnja" EU-a ne donosi popuštanje, kazao je Cavusoglu i izrazio razočaranje što EU nije ponudio "konkretne" korake za ažuriranje sporazume dvije strane o migracijama, sporazuma o carinskoj uniji ili liberalizaciji viznog režima.

Ankara je još uvijek spremna sarađivati s EU-om "pod odgovarajućim uvjetima", rekao je on i pozvao Uniju da bude "iskrena".

EK: Želimo konstruktivan odnos

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je nakon sastanka čelnika 27 zemalja članica da bi EU mogla uvesti sankcije Ankari ako se turske "provokacije i pritisci" nastave na istočnom Mediteranu.

"Želimo pozitivan i konstruktivan odnos s Turskom, a ovo bi, također, bilo itekako u interesu Ankare", kazala je ona na konferenciji za novinare.

Grčka, koja je tražila sankcije, "u potpunosti je zadovoljna" zaključkom skupa na vrhu, rekao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Turska i Grčka spore se oko teritorijalnih voda čija su podmorja bogata energentima, a tenzije su narasle kad je Ankara poslala istraživački brod u taj dio Sredozemlja, uz pratnju ratnih brodova.