Turska izdala pravila o obnovi nakon zemljotresa, evo šta ona obuhvataju

.
Republika Turska je izdala pravila o obnovi za regiju koju su ovaj mjesec razorili potresi kako bi omogućila fabrikama ili dobrotvornim organizacijama da pomognu u hitnom zadatku izgradnje novih domova za milione kojima je potreban smještaj.

 

Više od 160.000 zgrada s 520.000 stanova srušilo se ili je teško oštećeno u Turskoj u potresima koji su ovu zemlju pogodila 6. feburara.

Broj poginulih od zemljotresa u ovoj zemlji sada iznosi više od 43.500 ljudi, dok je broj u susjednoj Siriji blizu šest hiljada.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je obnoviti kuće u roku od godinu dana, iako su stručnjaci rekli da bi vlasti trebale staviti sigurnost ispred brzine. Neke zgrade koje su trebale izdržati zemljotrese srušile kao kule od karata srušile su se u posljednjim potresima.

Mnogi preživjeli napustili su pogođenu regiju južne Turske ili su se smjestili u šatore, kontejnere i druge privremene kapacitete smještaja.

Prema novim pravilima, pojedinci, ustanove i organizacije moći će graditi stambene i radne prostore koje mogu pokloniti ministarstvu urbanizacije Turske, a ta će imovina potom biti predana najpotrebnijima, prema predsjedničkom dekretu objavljenom u Narodnim novinama.

Ministar pravosuđa Bekir Bozdag rekao je za "CNNTurk" da je 171 osoba uhapšena, a da je još 77 pritvoreno u sklopu istrage o srušenim zgradama u području zemljotresa, u vezi s kršenjem građevinskih propisa.

"Svi umiješani će odgovarati pred sudom. Svako će biti kažnjen prema svojoj odgovornosti", rekao je Bozdag.

Rekao je da bi zakonske izmjene mogle biti potrebne za zločine u vezi s građevinskim dozvolama i rekao da bi vlasti trebale raspravljati o strožijm kaznama i mjerama odvraćanja za kršenje pravila zoniranja, koja određuju gdje i kako se zgrade mogu sigurnije graditi.