Turska napravila novo lasersko oružje koje probija čelični oklop (VIDEO)

Turske vojne kompanije uspješno razvijaju nove sisteme laserskog oružja i nedavno su prikazali novi sistem koji može presjeći čelični oklop sa 500 metara.

Podsekretar za industriju odbrane (SSM) Ismail Demir objavio je 5. jula video o uspješnom testiranju novih 1,25 kW i 20kW sistema laserskog oružja, nazvanih ISIN projekt.

Novi visokoenergetski laserski sistem je proizvod turskog Istraživačkog centra za informatiku i informacionu sigurnost (Tübitak Bilgem) i predstavljen je od Podsekretarijata za industriju odbrane (SSM).

Turski podsekretar za industriju odbrane je objavio videosnimak koji pokazuje novi 1,25 kW laserski sistem montiran na šasiju oklopnog vozila Kobra i 20 kw laserski sistem koji uspješno probija 22-milimetarsku ploču čeličnog oklopa s udaljenosti od 500 metara.

Kako prenosi dnevni list ''Daily sabah'', rečeno je da je ovo oružje razvijeno da bi efikasno eliminiralo prijetnje koje predstavljaju bespilotna zračna i podvodna vozila u krugu od 500 metara, kao i improvizirani eksplozivni uređaji i sumnjivi paketi duž puta u krugu od 200 metara.