Turska šalje vojsku na granicu sa Sirijom, Erdogan najavio vojne operacije

Turska je poslala devet kamiona natovarenih vojnim vozilima i jedan autobus sa dodatnim snagama na granicu sa Sirijom, nekoliko sati nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan saopštio da je turska vojska spremna za operaciju protiv Kurdske radničke partije, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, objavila je turska televizija TRT na svom nalogu na Twitteru.

Erdogan je jučer rekao da će Turska početi vojnu operaciju iz zraka i sa zemlje istočno od rijeke Eufrat u Siriji, prenosi Fokus.ba.

Kako navodi TRT, to je najdirektnija najava vojne ofanzive od kada su Ankara i Washington odlučile da na sjeveroistoku Sirije, uz granicu s Turskom, uspostave sigurnu zonu.

Ankara upozoravala na jednostranu akciju

Erdogan je upozorio da Ankara nema izbora nego da sama krene u realizaciju formiranja zone sigurnosti s obzirom na mali napredak u saradnji sa SAD-om po tom pitanju.

Nakon osam godina rata u Siriji, Ankara i Washington su dogovorili da uspostave zonu duž 480 kilometara sirijsko-turske granice koja zadire 30 kilometara u Siriju.

Turska planira da naseli do dva miliona sirijskih izbjeglica u toj oblasti odakle bi protjerali miliciju sirijskih Kurda koju smatra terorističkom organizacijom, a koju podržava SAD.

Ankara je više puta upozorila da će preduzeti jednostranu akciju i da neće tolerisati pokušaje Washingtona da blokira taj proces, a rok je bio kraj septembra.