Turska se prema sirijskim izbjeglicama odnosi kao prema svojim građanima

Palakoglu je boravio u glavnom gradu BiH, gdje je održan dvodnevni 37. regionalni sastanak DPPI SEE, a tom prilikom je odgovarao na pitanje novinara AA.

Zamjenik čelnika Ureda za vanredne situacije Republike Turske (AFAD) Ismail Palakoglu, koji je proteklih dana boravio u Sarajevu, izjavio je kako su Turska i AFAD uvijek bili uz BiH i bosanski narod kada su bili u teškoj situaciji. 

Palakoglu je boravio u glavnom gradu BiH, gdje je održan dvodnevni 37. regionalni sastanak Inicijative Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa (DPPI SEE). 

Govoreći o aktivnostima AFAD-a, Palakoglu je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao kako svoje aktivnosti provodi u saradnji s javnim ustanovama, turskim nevladinim organizacijama, ali isto tako i međunarodnim organizacijama. 

Palakoglu je istakao da koliko je značajno intervenisati u slučaju vanredne situacije, isto toliko je važno utvrditi područja koja su suočena s rizikom nastajanja vanrednog stanja, obaviti pripreme u okviru toga, spriječiti je, te je prevazići sa što manje gubitaka. Prema njegovim riječima, AFAD je od samog osnivanja formirao plan za intervenciju, te je u proteklom periodu ozbiljno radio na smanjenju rizika od vanrednih situacija. 
Podsjetio je kako Inicijativa Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa (DPPI SEE) djeluje od 2000. godine, obuhvata 10 zemalja regije, te kako je Turska pristupila ovoj inicijativi 2008. godine. 

Govoreći u izbjegličkoj krizi nastaloj nakon rata u Siriji, Palakoglu je podsjetio kako je njegova zemlja otvorila vrata i primila oko 3,5 miliona sirijskih izbjeglica. 

"Turska je otvorila vrata, otvorila je svoja srca sirijskoj braći. Nije ostala posmatrač situacije u kojoj se nalaze. Nasa država, naša vlada i sve institucije, zajedno sa nevladinim sektorom, djelovale su zajedno. Mi smo također kao AFAD pružili podršku sirijskim izbjeglicama kada je riječ o njihovom smještaju i hrani, kao i podršci u obrazovanju i zdravstvu. Pružili smo vrlo ozbiljno podršku i ona će biti nastavljena", kazao je Palakoglu. 

Podvukao je kako se "Turska prema sirijskim izbjeglicama od prvog dana odnosi kao prema svojim građanima". 

"Kada je riječ o pružanju pomoći ovim ljudima, Turska je učinila mnogo više nego je predviđeno međunarodnim standardima. Ono što znamo jeste da su sirijske izbjeglice na tlu Europe u mnogo težoj situaciji", smatra Palakoglu. 

Na pitanje da prokomentariše i aktivnosti AFAD-a na tlu Bosne i Hercegovine, Palakoglu je istakao kako je ovaj ured imao niz aktivnosti BiH, prvenstveno tokom katastrofalnim poplavama iz 2014. godine, ali i tokom slučajeva šumskih požara. 

"Turska i AFAD su uvijek bili uz BiH i narod ove zemlje kada su bili u teškoj situaciji", poručio je Palakoglu. 

Dalje je naveo kako su u saradnji AFAD-a i Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH organizovane i radionice na temu smanjenja rizika od prirodnih i drugih nesreća i katastrofa. Ove obuke je tokom proteklih mjeseci prošlo oko 30 pripadnika civilne zaštite i spasilačkih službi. 

Palakoglu je dodao kako je AFAD ima aktivnu saradnji i sa dobrotvornim društvom "Merhamet", a u okviru zajedničkih akcija dvije organizacije dostavljeno je kurbansko meso sirijskim izbjeglicama na području Turske.