Turska vraća ISIL-ovce kućama, hoće li među njima biti i državljana BiH

Ministar Sulejman Soylu izričit - Turska od ponedjeljka šalje zarobljene bivše ISIL-ovce kućama. Protivio se tome ko ili ne.

"Rekli smo da ćemo vršiti ekstradiciju tih terorista i počinjemo s tim od ponedjeljka. Učinit ćemo to bez obzira što o tome misle i govore zemlje iz kojih su teroristi došli. Radite šta hoćete i sami vidite kako ćete se opravdati pred svojim narodima. Turska nije ničiji hotel za ISIS", kazao je Suleyman Soylu, turski ministar unutrašnjih poslova, prenosi N1.

Da li će tu biti i državljana BiH, još je nepoznato. Nadležni o svemu šute. No, među povratnicima bi se mogao naći znatan broj Francuza. Na to upozorava u izjavi za The Financial Times predsjedavajući bh. Predsjedništva Željko Komšić.

"BiH nije iskusila nikakve probleme s malim brojem stranih ratnika koji se vraćaju u BiH. Veće zemlje kao Francuska se suočavaju sa svojim problemima raznih vrsta ekstremističkih ideologija i grupa. Daleko opasniji problem za BiH od džihadista povratnika je sigurnosni rizik ostavljanja BiH van euroatlanskog prostora i članstva u NATO-u", istakao je Komšić.

Ne samo Komšić, nego i mnogi izvan granica BiH, predsjedniku Macronu spočitavaju upravo to da blokira napredak pojedinih zemalja Zapadnog Balkana. Dugogodišnja francuska politika protiv procesa proširenja Unije još jednom se pokazala na djelu. U slučaju Albanije i Sjeverne Makedonije. A izjava Macrona da je zbog povratka džihadista BiH bure baruta samo je izgovor.

"On ustvari traži razloge da opravda svoju politiku da drži zemlje Zapadnog Balkana što dalje od Evropske unije, zato što je blokirao procese pregovaranja Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, zbog toga morate pogledati znatno u prošlost kako biste shvatili izjavu koju je dao o BiH, jer postoji kontinuitet politike koju on vodi u odnosu na prethodnike. Kada Macron pogleda Zapadi Balkan, on vidi potencijalnih šest novih članica i potencijalno slabljenje francuskog utjecaja u Uniji", naveo je John O'Brennan, profesor na Maynooth Univerzitetu.

"To jednostavno nije dobro. To samo pokazuje da ne postoji ni osobita želja da se razumije BiH i ja mislim da u tom tumačenju u EU najviše može pomoći Hrvatska", izjavila je Jadranka Kosor.

Na društvenim mrežama i danas brojne kritike Macronovih stavova o BiH. Ujedno i pozivi da izađe iz pozlaćenog kaveza Jelisejske palate, te upozna građane BiH koji su preživjeli najstrašnije zločine, najdužu opsadu u modernoj historiji, ali se ne sažaljevaju i ne mrze.