Turski policajci uhapsili hrvatskog džihadistu

dfghj
Nema informacija o detaljima hapšenja

Turska policija uhapsila je hrvatskog državljanina koji je iz Hrvatske krenuo u Siriju kako bi se borio u redovima islamskih džihadista. 

Hapšenje se dogodilo prije nekoliko dana, a prema informacijama "Jutarnjeg lista", riječ je o 20-godišnjem hrvatskom državljaninu iz okolice Koprivnice, koji se preobratio na islam. Doznaje se kako je muškarac duže vrijeme pod nadzorom hrvatskih službi sigurnosti. 

On je u Siriju krenuo prije nekoliko dana, a nakon hapšenja, po ekspresnom postupku, u saradnji s hrvatskim službama, deportiran je u Hrvatsku, gdje se sada nalazi. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske objavilo je da je nastavilo deportacije stranih terorista u njihove zemlje, koje su započele još prošle godine. 

Iako u svom izvještaju ministarstvo to nije navelo, turski mediji objavili su kako je među deportiranim teroristima i jedan hrvatski državljanin. Za sada nema informacija o detaljima hapšenja i deportacije hrvatskog državljanina. 

Prema posljednjem javnom izvještaju Sigurnosne obavještajne agencije (SOA) iz juna prošle godine, na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena. 

Nijedna od tih osoba nije radikalizirana u Hrvatskoj niti se ISIL-u pridružila iz Hrvatske, prenosi Hina.