Tužan Bajram za Prijedorčane: Porodice se opraštaju od najmilijih

.
Programu u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane prisustvuje veliki broj građana, kao i najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice (IZ) u BiH, a kolektivnu dženazu predvodiće reisu-l-ulema IZ Husein ef. Kavazović.

Iz Instituta za nestale osobe BiH naveli su da su žrtve koje će se ukopati ove godine u Kozarcu ubijene su 1992. godine, a njihovi posmrtni ostaci u proteklom periodu su ekshumirani iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Najmlađa žrtva koja će naći konačan smiraj ove godine je Fikret Marošlić, koji je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama.

 

Zajedno sa Fikretom, ove godine biće ukopan i njegov otac Himzo Marošlić, koji je imao 47 godina u momentu smrti. I njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je ujedno i najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine.

 

Posmrtni ostaci Prijedorčana ispraćeni su juče iz identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu, a nakon prolaska kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Novi Grad/Bosanski Novi, kako bi podsjetili na stradanja u Bosanskoj Krajini, u poslijepodnevnim časovima povorka je stigla u Prijedor.

 

U znak sjećanja na u posljednjem ratu ubijene Prijedorčane iz Bihaća, Cazina i Bužima juče je krenuo prvi biciklistički maraton Bihać – Kozarac, koji je organizirao Klub ekstremnih sportova “No limit” iz Bihaća. Učesnici su se okupili u Bosanskoj Otoci odakle su preko Bosanske Krupe, Bosanske Otoke, Novog i Prijedora sinoć došli u Memorijalni centar Kamičani u Kozarcu.

 

U Prijedoru je ’90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti, a ubijeni Prijedorčani ekshumirani su na oko 500 lokacija. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.