Tužba zbog Bosnalijeka: Izvan okvira nadležnosti kako bi pomogla Nedimu Uzunoviću(?!)

bosnalijek

Jedan od dioničara kompanije tužio je Komisiju za vrijednosne papire FBiH

Pred Skupštinu Bosnalijeka, koja je zakazana za danas, a za koju se unaprijed špekuliše da će biti otkazana, Oslobođenje je došlo u posjed tužbe jednog od dioničara ove kompanije.

Skupština, kako se moglo čuti, neće imati kvorum, a očekuje se borba između uprave predvođene Nedimom Uzunovićem, koja želi provesti dokapitalizaciju kompanije uvođenjem Galenike, te tako povećati kapital za 10 miliona KM, i dioničara s druge strane, kojima je cilj stati ukraj kriminalu vrha kompanije.

Kantonalnom sudu u Sarajevu dioničar Bosnalijeka Rizah Softić predao je tužbu protiv Komisije za vrijednosne papire FBiH 17. juna, tražeći da sud tužbu razmotri što prije, “jer stanje iz minute u minutu postaje alarmantno i nesnošljivo”.

LAŽNO STANJE

Softić je KVPFBiH tužio zbog poništenja rješenja od 12. maja, kojim je Komisija odlučila ne upisati izabrani Nadzorni odbor Bosnalijeka u sastavu: Madžid Avdagić, Vedran Eterović, Nina Bijedić Mujanović, Mehmed Kadušić i Rijad Hasić.

- Tužitelj je bio jedan od dioničara prisutnih 10. marta ove godine na Skupštini Bosnalijeka, na kojoj je novi saziv NO kompanije izabran. Radi boljeg obrazloženja, treba naglasiti da je na sjednici Skupštine 10. marta za donošenje odluka glasalo više od 99 posto prisutnih dioničara Bosnalijeka. Zar je moguće da se volji dioničara suprotstavi suprotno svojim nadležnostima Komisija, koja je, rješavajući po zahtjevu Bosnalijeka za upis novih članova Nadzornog odbora, 12. maja donijela rješenje iako nije nadležna da ispituje zakonitost ili nezakonitost odluka Skupštine društva, piše u tužbi.

Softić podsjeća da je KVPFBiH, kao regulatorno tijelo na tržištu kapitala, dužan prije svega da osigura zaštitu prava dioničara i vlasnika kapitala kao osnovni cilj postojanja.

- Pošto je rješenje KVP-a konačno i protiv njega nije dopuštena žalba, nego se može pokrenuti upravni spor, tužitelj kao dioničar u Bosnalijeku i kao član Odbora za glasanje na vanrednoj Skupštini održanoj 10. marta, podnosi ovu tužbu kojom se u cijelosti pobija navedeno rješenje KVP-a, zbog toga što tužena Komisija nije postupila po pravilima postupka, zbog pogrešne primjene materijalnog prava, a naročito jer činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvrđeno, odnosno iz utvrđenih činjenica izveden je pogrešan (lažan) zaključak u pogledu činjeničnog stanja, kao i zbog toga što je tužena rješavajući po slobodnoj ocjeni prekoračila granice ovlasti koje su joj date pravnim propisom i odlučila suprotno cilju zbog kojeg joj je ovlast data kao Komisiji za vrijednosne papire u FBiH, obrazlaže Softić.

U napomeni Sudu, dioničar Bosnalijeka ističe kako je rješenje KVP-a od 12. maja “doneseno prevarom, jer se desilo od strane tužene ‘pravno čudo’ da su tuženi preko nelegitimnog voditelja postupka Amre H. Hasečić (označena u KVP sa 03/1) 18. aprila dostavili u Bosnalijek akt, odnosno nalog o otklanjanju nedostataka”.

POSEBNO RJEŠENJE

- U nalogu je navedeno da se dostavi prijava za KVP ovjerena pečatom društva, a koju mora podnijeti ovlaštena osoba za zastupanje Bosnalijeka, potom zapisnik sa Skupštine, koji mora biti protokolisan, kao i protokolisane odluke sa vanredne sjednice Skupštine od 10. marta i na koncu obrazloženje razloga zbog kojeg je fizička osoba izvršila uplatu naknade Komisiji. Tu je eksplicitno naveden član 67. Zakona o upravnom postupku, po kojem će tuženi postupiti, čak se navodi da će tuženi smatrati da prijava nije ni podnesena ako se ne dostavi tražena dokumentacija. Nelegitimni i nezakoniti voditelj postupka Amra H. Hasečić je to bila iz razloga što nije imala posebno rješenje koje joj je predsjednik KVP-a Adnan Zukić morao dati po članu 36. stav (3) pomenutog zakona, navodi su tužbe.

Osporeno rješenje Komisija je, smatra Softić, uradila pristrasno u korist direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića, protiv kojeg se trenutno vodi istraga u Tužilaštvu BiH za organizovani kriminal i pranje novca. Od Kantonalnog suda traži da poništi rješenje KVP-a od 12. maja o neupisu Nadzornog odbora Bosnalijeka, te da Komisiji naloži da donese rješenje o upisu članova NO u sastavu pomenutom na početku teksta.

Postupajuća sutkinja Rada Bjeljac Delić dala je rok Komisiji od 20 dana za odgovor na tužbu, tačnije do 17. jula, kako bi ubrzo nakon toga mogla donijeti presudu.