Tužilaštvo BiH predložilo kućni pritvor za Šmrka, kažu da je složena istraga

jjhju
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je jučer uputilo Sudu BiH prijedlog za određivanje kućnog pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku. Ovu informaciju za N1 je potvrdio Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

 

“Tužilaštvo BiH je dana 15.06.2023. godine uputilo Sudu BiH prijedlog za izricanje mjera zabrane Admiru Arnautoviću, osumnjičenom za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelima neovlaštenog prometa opojnim drogama, pranja novca i drugim krivičnim djelima. Sudu je predloženo da se osumnjičenom izrekne mjera zabrane napuštanja adrese prebivališa (kućni pritvor), uz mjeru zabrane putovanja i zabrane komunikacije sa osumnjičenima i svjedocima u ovom predmetu”, navodi se u odgovoru za N1.

Između ostalog, dodaju kako se istraga u ovom predmetu vodi od kraja septembra 2022. godine.

“Istraga u ovom predmetu se vodi od kraja septembra 2022. godine, a još uvijek nije okončana jer se za to nisu stekli zakonski uslovi. Radi se o složenoj istrazi više krivičnih dijela počinjenih u periodu od nekoliko godina, u kojoj se dio dokaza pribavlja od drugih država putem međunarodne pravne pomoći”, navodi se.

Podsjetimo, Admir Arnautović se nalazi u pritvoru po rješenju Suda od 22. septembra 2022. Sumnjiči se da je počinio krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, pranje novca, nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih povreda.