Tužilaštvo BiH šuti o “mirnom razdruživanju”: Nema odgovora ni nakon sedam dana

tuzilastvo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već sedam dana odbija odgovoriti na pitanje od interesa javnosti – da li je formiran predmet u vezi sa dokumentom o tzv. “mirnom razdruživanju” kojeg je kreirala vladajuća struktura u bh. entitetu Republika Srpska.

Dokument o “mirnom razdruživanju” upućen je u proceduru Narodne skupštine Republike Srpske, zbog čega je zakazana i posebna sjednica. Međutim, sjednica nije održana, a pitanje ostaje: hoće li Tužilaštvo BiH poduzeti hitne mjere s obzirom na to da dokument predviđa secesiju jednog od dva bh. entiteta, što je kažnjivo po Krivičnom zakonu BiH?

Član 156. Krivičnog zakona BiH jasno kaže: “Ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile, ili na neki drugi protivpravan način pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina.”

Ključna riječ je “pokuša”, što znači da bi samo stavljanje dokumenta u zakonodavnu proceduru moglo predstavljati grubo kršenje zakona.

Unatoč ponovljenim upitima i urgencijama, iz Tužilaštva BiH nema odgovora. Ovaj muk samo pojačava sumnje i zabrinutost građana zbog očiglednog pokušaja vlasti u RS-u da provede nelegalnu secesiju jednog od entiteta od kojih se sastoji BiH.

Pokušaj pakovanja otvorenog napada na ustavni poredak BiH kao “mirno razdruživanje”, ili “mirni razlaz” kako ga je Dodik ranije nazivao, ne mijenja suštinu. Na državnom nivou, ministri pod Dodikovom kontrolom ne skrivaju secesionističke pretenzije. Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH, nedavno je izjavio: “Mi smo ponudili vama dvije milijarde za mirno razdruživanje, vi nama dajte deset da ostanemo u Bosni i Hercegovini.”

Ostaje da se vidi hoće li Tužilaštvo BiH konačno prekinuti šutnju i poduzeti korake prema odgovornima za pokušaj destabilizacije ustavnog poretka zemlje.