Tužilaštvo BiH završilo obrazlaganje prijedloga pritvora

Nakon što je Tužilaštvo BiH završilo obrazlaganje prijedloga za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i ostalima, napravljena je kratka pauza, nakon čega će odbrana iznijeti odgovor. 

Tužiteljica Vedrana Mijović je kao posebne razloge za pritvor navela opasnost od uticaja na svjedoke, naročito jer Tužilaštvo ima u vidu pozvati još svjedoka. 

Iznijela je i iskaze kojima, kako je rekala, potkrjepljuje osnovanu sumnju da su uhapšeni počinili zločine . 

Navela je iskaze niza zaštičenih svjedoka, bišvih pripadnika 5. korpusa o navodnim ubistvima ratnih zarobljenika koje su počinili neki od uhapšenih , kao i da je Dudaković naređivao ubistva i znao za njih i to ne samo zarobljenika nego i civila. 

Tužiteljica Mijović je navela da su još u fazi istrage, te da se uhapšeni sumnjiče za ratni zločin protiv čovjčnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Odbrana uhapšenih još jednom se požalila da su imali kratak rok za uvid, jer im je materijal dostavljen danas oko podne. 

Ročište o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i drugima počet će u 19.30 sati, a očekuje se da će trajati najmanje tri sata. 

Advokat Ekrema Dedića, Fahrija Karkina kazao da je od Tužilaštva dobio 7.500 stranica materijala u 13 sati, tako da nema tehničke mogućnosti da se to pročita do početka ročišta.

- Kad me sudija pita jesam li spreman, moram reći da jesam, a kako ću biti spreman - dodao je Karkin.

Pojasnio je da najkasnije do sutra do 18 sati Sud treba donijeti odluku i dodao da će se protiviti zahtjevu Tužilaštva. 

U Sudu BiH večeras će biti održano ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH da se Atifu Dudakoviću, legendarnom komandantu Petog korpusa Armije RBiH odredi pritvor kao i za ostalih 12 osoba uhapšenih u akciji SIPA-e.

Advokat Asim Crnalić je stigao u prostorije Suda BiH, ali nije davao izjave za novinare. 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH danas je najavilo da će zatražiti pritvor svim uhapšenim u slučaju "Dudaković i drugi", a Sud je ekspresno odlučio da ročište bude održano večeras.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da su razlozi za prijedlog pritvora opisani u članu 132. tačka b) ZKPBiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.