Tužilaštvo BiH želi produženje pritvora Maksimu Božiću i Edinu Hastoru

Na ročištu za produženje pritvora Maksimu Božiću i Edinu Hastoru osumnjičenima za terorizam, Državno tužilaštvo je istaklo da se radi na identifikaciji osoba koje su posjećivale prostorije u kojima je pronađeno naoružanje.

Odbrane osumnjičenih su zatražile da se prijedlog Tužilaštva za produženjem pritvora odbije i da se njihovim branjenicima izreknu mjere zabrane, javlja BIRN BiH. 

Tužilac Ćazim Hasanspahić je zatražio da se produži pritvor Božiću i Hastoru, pojasnivši da se istraga i dalje provodi, da je saslušano nekoliko svjedoka, kao i da se očekuju rezultati vještačenja oružja, mobitela, laptopa i ostalih oduzetih predmeta.

Podsjetilo je Tužilaštvo da je prilikom pretresa oduzeto sedam ručnih bombi, automatska puška, više od 400 komada municije, okviri za automatsku pušku, jurišni prsluci i zastava IDIL-a, kao i da je u narednom periodu potrebno identifikovati osobe koje su posjećivale prostorije gdje je oružje pronađeno.

"Pronađeni predmeti jasno ukazuju da su osumnjičeni imali namjeru da izvrše radnje koje su planirali", dodao je tužilac Hasanspahić i naveo da su meta napada bili Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvo unutrašnjiih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona.

Božića i Hastora su 10. aprila uhapsili službenici SIPA-e zbog terorizma, te pretresom dva stana u Sarajevu pronašli ručne bombe, municiju, jurišne prsluke, zastavu Islamske države kao i dvije uramljene fotografije sa zastavama koje liče na IDIL-ovu.

Božićev branilac je rekao da njegov branjenik nema šta sakriti i uništiti jer niti je šta planirao niti imao namjeru dovršiti.

"Jeste se družio sa Hastorom, ali kod mog branjenika nije pronađeno ništa od oružja i opreme. Ne može se govoriti o djelu terorizma, već o nedozvoljenom držanju naoružanja, ali to onda u pitanje dovodi nadležnost Suda", kazao je branilac Bruno Božić.

Hastorova odbrana se osvrnula na navode Tužilaštva da pronađeni predmeti ukazuju da će osumnjičeni dovršiti djelo, ali da uopšte nije navedeno kada je ono planirano.

"Istina je da je pronađeno oružje i neka tri prsluka, ali to zbog drugih dokaza ne upućuje na zaključak da su pokušali terorizam", naglasio je branilac Izet Baždarević.

Odluku od prijedlogu Tužilaštva za produženjem pritvora Sud će donijeti naknadno.

Izvor: