Tužilaštvo diže prvu Sky optužnicu: Dalibor Railić za 50.000 eura naručio ubistvo Radenka Bašića

.
Inspektor mu smetao u “poslu“ s drogom

 

Najkasnije za sedam dana Tužilaštvo BiH podići će optužnicu protiv Dalibora Railića zvanog Dugi, koji se sumnjiči da je izdao nalog za ubistvo policijskog inspektora iz Prijedora Radenka Bašića. Railić je, zajedno s Veljkom Ugrenovićem i drugima koji su privođeni u policijskoj akciji „Storage 2“, osumnjičen i za krivična djela organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga.

Završna faza

Riječ je o prvoj optužnici koja će biti podignuta nakon analize Sky aplikacije koju su osumnjičeni koristili za komunikaciju.

Da je istraga protiv Railića pri kraju, potvrđeno je za „Avaz“ i iz Tužilaštva BiH.

- Intenzivno se radi na predmetu i u završnoj je fazi. Uskoro se može očekivati donošenje tužilačke odluke - navedeno je u odgovoru za „Avaz“ iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Veljko Ugrenović i ostali uhapšeni su u policijskoj akciji "Storage 2", a grupa u kojoj je najviše osoba iz Bosanske Gradiške sumnjiči se da je vršila međunarodno krijumčarenje droge i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali putem aplikacije Sky.

Riječ je o grupi na čijem čelu su bili Duško Lovrenović i Veljko Ugrenović. Grupa je hapšena prošle godine i skoro svi su na slobodi i pod mjerama zabrane.

- Sumnja se da su oni od 2019. godine postali pripadnici međusobno povezanih i organiziranih grupa, te su međusobnim povezivanjem i dogovaranjem, potom povezivanjem i dogovaranjem s drugim osobama, organizirali, pripremali i vršili djela koja imaju obilježje krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH, a kojima su ostvarivali protupravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi - rekla je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Pištolj bacio u Vrbas

Radenko Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor, ubijen je hicem iz pištolja 21. marta ujutro u tom gradu dok je pješice išao na posao, i to mučki, sleđa, u potiljak, nakon čega je ubica pobjegao. Osim Railića, u vezu s Bašićevim ubistvom dovode se Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić. Mijatović je tokom ispitivanja u policiji priznao da je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani ubio Bašića.

Miljatović je naveo da je pucao kroz plastičnu kesu, nakon čega je pištolj bacio u Vrbas. On je nakon zločina skinuo odjeću u kojoj je bio i zapalio je. Istražiteljima je rekao da je ubistvo počinio za 50.000 eura, prema naredbi Dalibora Railića Dugog.

Kao motiv za ubistvo načelnika, Miljatović je naveo koristoljublje, a isplata je, pojasnio je, dogovorena u dvije rate. Dio kao kapara, a drugi dio po obavljenom „poslu“. Railiću je, navodno, Bašić bio prepreka u trgovini narkoticima, ali i drugim kriminalnim djelima.

Dugi je do sada više puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja i pokušaja ubistva, a posljednja presuda mu je izrečena samo mjesec prije ubistva Bašića.

Sve vrijeme u pritvoru

Railić se nalazi u pritvoru koji mu je produžavan zbog opasnosti od bijega, kao i opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze. U pritvoru je i zbog opasnosti da bi mogao vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

FOTO: TUŽILAŠTVO BIH