Tužitelj: Godinama spreman napad na novozelandske džamije

Tarrant
Na početku saslušanja pred izricanje presude navedeno da je Brenton Tarrant planirao posijati strah među muslimanima.

 

Australac koji je ubio 51 osobu u dvije novozelandske džamije 2019. godine detaljno je planirao krvavi pohod s ciljem da napravi maksimalan broj žrtava, naveo je tužitelj na saslušanju pred izricanje presude koje je počelo u ponedjeljak, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

Brenton Tarrant, koji za sebe kaže kako je bijeli supremacista, priznao je krivicu za 51 tačku optužbe za ubistvo, 40 tačaka za pokušaj ubistva i jednu tačku optužbe koja se oznosi na vršenje terorističkog napada, a sve povezano s masakrom u južnom gradu Christchurch, koji je on prenosio uživo na Facebooku.

Ovom 29-godišnjaku prijeti doživotna kazna zatvora, vjerovatno bez prava na pomilovanje, a presuda se očekuje kasnije ove sedmice.

Stvaranje straha unutar zajednice

U lisicama i sivom zatvorskom odijelu, Tarrant je sjedio bezosjećajan dok je gledao preživjele i članove porodica žrtava napada koji su govorili na koji način se njihov život promijenio od ubistava.

Tužitelj Barnaby Hawes je kazao kako je Tarrant policiji kazao po hapšenju da je želio stvoriti strah unutar muslimanske zajednice.

"Namjeravao je zastrašiti one koje opisuje kao osvajače, gdje uvrštava muslimansko stanovništvo i općenito neevropske imigrante", istakao je on te dodao kako je napadač izrazio žaljenje što nije više uzeo života i kako je planirao zapaliti džamije.

Jake mjere osiguranja ispred suda

Većina žrtava je bila u džamiji Al Noor, a nakon nje je napao drugu džamiju prije nego je uhvaćen na putu ka trećoj.

Ispred suda su bile jake mjere sigurnosti, s policijskim psima na ulicama i snajperistima na krovovima.

Sudija višeg suda Cameron Mander je rekao kako je dobio više od 200 izjava žrtava, zajedno s podnescima raznih organizacija.

"Pročitao sam ih sve“, istakao je on, kao i to da neće donijeti presudu prije četvrtka ujutro, nakon što svi preživjeli i članovi porodica žrtava dobiju šansu da govore na sudu.