Tuzla se prije 30 godina odbranila od agresora: Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte

jk
"Neka se vječno pamte branitelji Brčanske Malte", rečenica je koja starije građane Tuzle vraća u događaj od prije 30 godina, kada su pripadnici Stanice javne bezbjednosti uspjeli odbraniti grad od agresora, spriječivši duboko krvave scene poput onih u drugim razorenim sredinama u BiH.

Ove nedjelje navršava se punih 30 godina od bitke na Brčanskoj Malti u kojoj su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla odbili napad paravojnih jedinica Srpske republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije, odbranivši grad na takav način. Priča je to s dva konteksta, a po takvoj prirodi isto je toliko načina obilježavanja godišnjice.

POGLEDAJTE VIDEO!

https://youtu.be/lzfu40MtViU

 

U predvečernjim satima, 15. maja 1992. godine, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Srpske Republike, osnovane tri dana ranije u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa s pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, izvršili su napad na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, a koji su osiguravali izlazak kolone iz grada.

Značajnu ulogu u trenucima koji su uslijedili nakon ove bitke imao je i Medicinski centar koji je djelovao uz Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli jer je osoblje ulagalo nadljudske napore kako bi se pomoglo svim unesrećenima.

Bitno je kazati da su prije događaja koji je uslijedio u Tuzli, paravojne srpske jedinice uz podršku novosadskog i užičkog korpusa JNA zauzele Bijeljinu, Brčko, Zvornik, Bratunac i Vlasenicu, a nakon čega su uslijedili nezapamćeni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u tim gradovima, što je potvrđeno i sudskim presudama.

Nakon događaja na Brčanskoj Malti, Tuzla je primila više od 60.000 izbjeglica iz Podrinja, a 15. maj ostao je urezan kao jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da su dešavanja promijenila odvijanje ratnog plana pripadnika paravojnih jedinica Srpske republike i tada novoosnovane Vojske Jugoslavije.

Važno je kazati da su branitelji Tuzle dosad kontinuirano naglašavali kako napad na kolonu JNA nije planiran, jer se nije znalo u kojem će trenutku kolona napustiti kasarnu, tako da su deplasirane tvrdnje iz Republike Srpske, kako je kolona napadnuta iz zasjede.

I ovog 15. maja u Tuzli će na dva načina biti obilježena godišnjica "Tuzlanske kolone".

Najprije će delegacije iz Republike Srpske s članovima porodica poginulih prisustvovati šetnji i polaganju cvijeća u ulici Armije Republike BiH, što je najavljeno za deset sati ujutro. Kako je potvrđeno za Klix.ba, šetnja i polaganje cvijeća prijavljeno je Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Nakon toga će na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, kod spomen-kosturnice u 12:30 sati biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, dok je 15 minuta kasnije predviđeno obraćanje zvaničnika.

Kada je riječ o obilježavanju Dana odbrane Tuzle kao takvog, u 12:30 sati u ulici Armije Republike BiH, predstavnici Gradske uprave Tuzle i drugih nivoa vlasti, učesnici odbrambeno oslobodilačkog rata, delegacije boračkih i drugih organizacija, skupa će sa građanima odati poštovanje poginulim braniocima.

Povodom 30. godišnjice odbrane Tuzle, iz Gradske uprave su poručili da grade budućnost na istini, časno i s poštovanjem se sjećajući branilaca koji su položili svoj život za domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao i svih civilnih žrtava rata, uz obećanje da njihovu žrtvu neće nikada zaboraviti i da će i dalje gajiti i njegovati tradiciju antifašizma, zajedničkog života i tolerancije.

Image
wve