Tuzlanka Alma Zadić bit će nova ministrica pravde Austrije, kao najmlađa u historiji zemlje

Austrijski konzervativci Sebastiana Kurza i Zeleni postigli su u srijedu navečer koalicijski dogovor koji znači i Kurzov povratak na mjesto premijera, te prvi put ulazak Zelenih u austrijsku vladu, potvrdili su čelnici dviju stranaka.

Dogovor su u kratkoj izjavi novinarima potvrdili predsjednik Narodne stranke (OeVP) i bivši premijer Sebastian Kurz te šef Zelenih Verner Kogler (Werner), prenosi Avaz.ba.

Oni nisu ulazili u detalje dogovora, a Kurz je rekao da će oni biti predstavljeni u četvrtak. Kogler je istaknuo da će Austrija postati evropski lider na polju klimatskih promjena. Ovo je prvi puta da u austrijskoj koalicijskoj vladi sudjeluju Zeleni.

Na parlamentarnim izborima 29. septembra pobijedila je Kurzova Narodna stranka, a Zeleni su dobili značajan broj mjesta. Dvije stranke već sedmicana vode pregovore koji su bili usredotočeni na proračun, poreze, imigraciju, klimu i političku transparentnost.

Austrija, zemlja centralne Evrope s 8,9 miliona stanovnika bit će uz Švedsku, Finsku, Litvu i Lukemsburg jedna od zemalja EU-a u kojima ekolozi učestvuju u vladi.

Tuzlanka Alma Zadić bit će nova ministrica pravde Austrije, pišu jutros austrijski mediji.

Ova 35-godišnja rođena Tuzlanka bit će najmlađa ministrica pravde u historiji ove zemlje. 

Iz Tuzle je izbjegla u Beč 1994. godine, završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u Njujorku  na "Columbia University".

Kad se vratila iz Amerike, sedam godina je radila kao advokat. Zbog svog porijekla, u prošlosti je bila meta verbalnih napada, tačnije, u junu 2018. godine kada je tokom njene diskusije o zaštiti zvaničnika obavještajne službe, poslanik Austrijske Narodne Partije desnog centra (OVP) je glasno dobacio: "Nisi u Bosni, nemojte to miješati". 

Poslanik je kasnije identificiran kao Johan Radler (Johann Raedler). On je kasnije izjavio da nije mislio nista loše i da sa Bosnom ima “mnogo pozitivnih dodirnih tačaka.”

Kako piše austrijski Der Standard, nominovanje Zadić za minisitricu pravde u iz reda Zelenih bit će samo formalnost jer ona uživa veliko povjerenje čelnih ljudi stranke.

Njeno imenovanje bit će simbolično jer je ona prva ministrica Austrije sa imigrantskom pozadinom.