Tuzlanski studenti najavili proteste

asd
Studentski parlament Univerziteta u Tuzli traži da se omogući prenos četiri umjesto dva predmeta u narednu godinu, te rješavanje statusa imatrikulanata

Studenti Tuzlanskog univerziteta okupljeni oko udruženja Studentski parlament najavili su za naredni ponedjeljak proteste, s ciljem skretanja pažnje na probleme s kojima se susreću tokom školovanja. Ti problemi se, uglavnom, odnose na nemogućnost prenosa najmanje četiri predmeta u narednu godinu studija, ali i na još neusvojene izmjene Zakona o visokom obrazovanju, koji bi trebao ići u korist većine studenata.

SOCIJALNI ROK

Kako nam je kazala Amila Omersoftić, predstavnica Studentskog parlamenta, njihovi zahtjevi su realni i vrlo lako provodljivi. Samo treba malo volje nadležnih u vlasti i na Univerzitetu.

- Ovo nisu zahtjevi nekolicine. Mi smo dobili peticije sa fakulteta koje je potpisalo oko 2.000 studenata, gdje traže da se umjesto dosadašnja dva, u narednu godinu mogu prenijeti četiri ispita. To su pravdali činjenicom da je u pandemiji bilo mnogo poteškoća tokom studija. Ovi zahtjevi su veoma realni i lako provodljivi u praksi. Ne vidimo da bilo ko nešto gubi zbog ovoga, ali ipak nekome to ne odgovara, kazala nam je Amila Omersoftić.

Sa Univerziteta, ali ni iz Ministarstva obrazovanja TK-a nismo dobili odgovor na najavljeni protest, niti na postavljene zahtjeve. Jedino je stiglo obavještenje iz Senata u kojem je navedeno da je za sve studente produžen rok za upis na fakultete do 4. oktobra.

- Na današnjoj sjednici Senata Univerziteta u Tuzli raspravljalo se i o zahtjevu Studentskog parlamenta za odobravanje dodatnog septembarskog ispitnog termina za studente UNTZ-a, tzv. socijalnog roka, i Senat je nakon rasprave podržao i donio Odluku o odobravanju zahtjeva Studentskog parlamenta. Dodatni septembarski ispitni termin će se održati od 28. septembra do 2. oktobra, saopšteno je sa Univerziteta.

LOŠ TRETMAN

Uprkos ovome, protesti će se održati u ponedjeljak, 27. septembra, u 10 sati na platou ispred Univerzitetske sportske dvorane, odakle će protestna šetnja studenata krenuti prema Skupštini Tuzlanskog kantona.

- Uslovi koji su ispunjeni nisu dovoljni, jer tražimo i prenos četiri predmeta u narednu godinu i rješavanje pitanja statusa imatrikulanta (student koji nije diplomirao u roku utvrđenom za studenta apsolventa). Ovi studenti su loše tretirani i, prema važećim propisima, neki od imatrikulanata, kada im istekne taj status, a imaju, recimo, nepoložen ispit, moraju obnoviti cijelu godinu. Smatramo da je ovo nepravedno i da se mora promijeniti, dodala je Omersoftić.