Tužna slika BiH: Dodik sa sjekirom u ruci, a Ramo kao okuplja 10 korpusa…

.
U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas. Tema sedmice je nastavak secionističke politike Milorada Dodika. U Federaciji je našao retoričku zakrpu – populistu Ramu Isaka.

Čovjek destrukcije, neko ko svaki dan krši Dejtonski mirovni sporazum i neko ko otvoreno zagovara politiku Vladimira Putina, veliki je problem za sve nas u Bosni i Hercegovini. Milorad Dodik je uistinu lider bosanskih Srba, ali on i svoj narod iz RS-a tjera u izolaciju, ekonomsku bijedu i opštu nesigurnost. 

Sa bosanskim Srbima u nesigurnost i opasnost tjera i sve druge narode u našoj državi. Sramotno ga je slušati, njegov primitivizam je odavno prešao sve granice, a iz njegovog govora očit je govor mržnje i nepoštovanje demokratskih institucija, naročito Suda Bosne i Hercegovine, gdje mu se sudi zbog nepoštivanja odluka Visokog predstavnika. 

Dodiku se najviše suprostavlja američka administracija, koja ga je još 2017. godine stavila na crnu listu zbog separatizma i korupcije. Pod pod američkim sankcijama od prošle godine su i njegov sin Igor te kći Gorica, oko kojih je Milorad razvio čitav sistem vlasti i tokova novca, a o čemu Amerikanci očito znaju sve. 

Dodik u nedostatku argumentacije, za sve to krivi sadašnjeg američkog ambasadora u BiH, Michaela Murphyja, kojeg naziva "nižerangiranim birokratom". 

Da bi obezvrijedio institucije Bosne i Hercegovine, Dejtonski sporazum i Visokog predstavnika, Dodik je ove sedmice najavio da će RS donijeti svoj izborni zakon, što je jasno kršenje Dejtona na kojeg se toliko poziva, jer je to u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i Centralne izborne komisije BiH. Koliko je Dodikova secenionistička politika opasna, najbolje svjedoči divljanje nacionalista u Vlasenici, koji pjevaju četničke pjesme i pucaju iz automobila kada prolaze pored kuća bošnjačkih povratnika. 

Ne možete sijati secionističku i nacinalističku priču godinama, a onda predstavljati se vjernikom koji zajedno sa unukom siječe badnjak. I onda pozivati se na praznik i vjeru, što je u najmanju ruku licemjerno. Pomalo izgleda i smiješno u propagandi ala Aleksandar Vučić, kao neko ko siječe badnjak, jer njemu više priliči šator i mikrofon. Doduše i sjekira mu priliči, ali ne da s njom siječe badnjak, nego je on uistinu prijetnja miru. Badnjak predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus, te to treba poštivati i njegovati tradiciju. 

Ali Milorad Dodik ne zaslužuje nikakvo poštovanje, jer je odavno prešao svaku mjeru. 

U Federaciji je opet našao nekoga ko će mu odgovoriti. Iz istih motiva i razloga, kao i njegovih- popullističkih i očajnih. Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, čovjek opskurnog znanja, ali pretencioznog govora, federalna je zakrpa za Milorada Dodika. ''RS je ništa! Sve ćemo ih pohapsiti! Dodik će biti sam, a ja ću povesti deset korpusa!'', uzvratio je Ramo Miloradu. A predsjednika NS RS-a Nenada Stevandića je otresao kao kakvog jetima, kada mu je ovaj rekao da su njegove izjave budalaština: ''Stevandić je doktor. Može mi ga samo pregledati – uho, grlo i nos! Po Krivičnom zakonu BiH, FUP i ja možemo hapsiti sve – na cijeloj teritoriji BiH!'', opasan je, ali samo na jeziku ministar Ramo. 

Dok se jedan drugom nagovore, i dok su takvi likovi neka mjerila, Bosna i Hercegovina i entitet RS u njoj propadaju, sve dublje i dublje.