Tužna slika USK: Jedan učitelj, a tri generacije učenika…

profa
Problem smanjenja broja učenika u školama širom BiH odavno je zabrinjavajući. Iz godine u godinu biva zatvoreno sve više područnih škola, a djeca koja ostaju nerijetko su dio kombinovanih odjeljenja. Donosimo primjere iz Bužima i Bihaća.

USK, 08. septembra -  Po 15 minuta vremena za svaki razred u okviru nastavnog sata, tri različita gradiva. U modernom sistemu obrazovanja nezamislivo, ali u bosanskoj zbilji često viđena situacija.  Naporno je, ali dinamično kaže učitelj Hasan Dedić koji podučava učenike prvog, trećeg i četvrtog razreda.

Slična situacija je i u drugim područnim školama. Škola na Kamenici  upisala je 29 prvačića. Jedan od njih je u Klokotu, područnoj školi u kojoj se u samo jednom odjeljenju odvija nastava za čak četiri generacije.  

Upravo zahvaljujući predanosti nastavnika i trudu ovih mališana, ovakav sistem obrazovanja uspijeva. Iskustvo stečeno u radu sa djecom tokom posljednjih 26 godina Hasanu dozvoljava da pomalo kritički gleda na trenutno stanje.

Nekada je u ovoj školi bilo nekoliko desetaka prvačića.  S vremenom se sve promijenilo, jer cijele porodice napuštaju domovinu i bolje uvjete za život traže u nekim uređenijim zemljama.  Ostaju tek malobrojni i njihova djeca zaigrana, željna znanja i dokazivanja. 

Trend smanjenja broja učenika prisutan je godinama. Samo u Unsko – sanskom kantonu, prema zvaničnim podacima, sada je čak 2000 manje učenika u odnosu na period od prije dvadeset godina kada je u prvi razred upisano skoro 3600 učenika.