Twitter želi kupiti TikTok, ali nije jasno da li ima dovoljno novca za taj posao

twitter
Tramp idalje prijeti

 

Američka društvena mreža Twitter izvijestila je kineski ByteDance da je zainteresovana za kupovinu američkog poslovanja njegovog TikToka, prenose mediji. Platforma za objavljivanje kratkih videozapisa TikTok proteklih je sedmica u žarištu žestokih rasprava i nagađanja o mogućem preuzimanju, podsjeća BBC. 

Prošle sedmice američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) potpisao je izvršnu uredbu kojom je domaćim firmama naredio da u roku od 45 dana prestanu poslovati s TikTokom zbog navodne prijetnje nacionalnoj sigurnosti. TikTok je zaprijetio sudom, poručivši da je šokiran Trampovim potezom. 

U međuvremenu je više kompanija pokazalo interes za kupnju TikToka, među njima i Microsoft, a sada im se kao mogući kupac pridružio i Twitter. 

Tačna vrijednost TikTokovog američkog poslovanja nije poznata, a procjenjuje se na desetke milijardi dolara, dodaje BBC. Twitterova tržišna kapitalizacija iznosi oko 29 milijardi dolara, u usporedbi s Microsoftovih 1.600 milijardi dolara. 

Američki predsjednik kazao je prošle sedmice da bi podupro nastojanja Microsofta da kupi TikTokovo američko poslovanja ako država dobije "značajan dio" prihoda od prodaje. Transakcija mora biti zaključena do 15. septembra u protivnom na snagu stupa zabrana, naglasio je Trump.

Izvor: