U 2021. godini uloženo preko 5,5 miliona KM u razvoj Bužima

aaa

Možemo slobodno kazati da brojni infrastrukturni projekti i programi u 2021. godini uspješno urađeni zahvaljujući rastu prihoda i neizostavnoj podršci Vlade FBiH na čelu sa njenim premijerom Fadilom Novalićem i federalnim ministarstvima. Pružena je podrška i od strane Vlade USK-a. Neizostavan faktor u realiziaciji ovih projekata je lokalna zajednica i zakonodavna vlast tačnije vijećnici koji čine većinu u Općinskom vijeću koji su dali bezrezervnu podršku svim urađenim projektima. Samo zajedničkim radom i djelovanjem mogu se postići rezultati koji poboljšavaju uslove života svih stanovnika na cijelom području općine Bužim te ćemo još jačim tempom nastaviti i u 2022. godini.


Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić rekao je da je zadovoljan realizacijom projekata te smatra da će do kraja njegovog mandata biti završeni svi oni projekti koji su obećani u predizbornoj kampanji, dok je samo u 2021. godini utrošeno preko 5,5 miliona konverbitilnih maraka.

Završen je i svečano otvoren jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji je izgrađen u samom centru naše čaršije, a to je Trg „Alija Izetbegović“. Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji se gradio u posljednjih deset godina na području općine Bužim. Trg nosi naziv prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i mjesto je za okupljanje i druženje svih Bužimljana i svi onih koji dolaze u Bužim.

Također, u sklopu Trga završen je još jedan infrastrukturni projekat koji čini sastavni dio Trga „Alija Izetbegović“, a radi se projektu rekonstrukciji saobraćajnice - kružnom toku.


Nastavljena je izgradnja treće dionice zaobilaznice na potezu Osnovna škola Bužim-Mješovita srednja škola „Hasan Musić“ za koju je obezbijeđeno dodatnih 1.159.996,50 KM, a čiju izgradnju u potpunosti finansira JP Ceste F BiH. Nakon što se završi ova dionica zaobilaznice preostaje još izgradnja četvrte dionice do Auto-Kontakta za koju je izvjesno da će se raditi, te će pored toga biti potrebno uraditi i pristupne mostove.

U skoro svim mjesnim zajednicama na području općine Bužim rađeni su, rekonstruisani ili sanirani nekategorisani putevi u sklopu jedinstvenog primjera projekta u BiH „Marka građani-marka Općina“ a gdje je samo ove godine asfaltirano preko 35 putnih pravaca, dok ih isto toliko čeka svoju realizaciju. Ovo je još jedan pokazatelj da općina Bužim ima vrijedne, složne i odlučne građane koji žele zajedno sa lokalnom zajednicom stvarati uslove za lakši i ugodniji život. Ako se ovim tempom nastavi sa izgradnjom puteva, a izvjesno je i da hoće, u narednoj godini skoro pa i svi putevi bit će asfaltirani i na taj način na prostoru općine Bužim više ne bi bilo makadamskih puteva.

U naselju Čungar završena je jedna od dvije kuće koje su predviđene za smještaj djece bez roditeljskog staranja, a koja će biti predana na upravljanje Socijalno pedagoškoj zajednici iz Bihaća. Općina Bužim je odlučna da ovaj značajan projekat za djecu bez roditeljskog staranja završi i stavi u punu funkciju u cilju stvaranja boljih uslova za bezbrižno odrastanje djece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja, a koja će biti smještena u hraniteljskim porodicama.

Urađen je trotoar od nekadašnjih Agrokomerčevih hala u Varoškoj Rijeci do Mješovite srednje škole „Hasan Musić“, ukupne dužine 1.600 metara. Ova dionica puta posebno je bila kritična za pješake, pogotovo učenike koji se u predvečernjim i večernjim satima vraćaju iz škole što je ranije rezultiralo i s nekoliko saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima. Ovaj trotoar upravo njima daje dodatnu sigurnost i lakše kretanje posebno učenika iz Varoške Rijeke i okolnih mjesta koji pohađaju MSŠ Bužim te svakodnevno putuju ili pješače ovom relacijom.


Prosječen novi put prema Turbetu generala Izeta Nanića. Naime, mještani koji su imali parcele u blizini Turbeta su bez naknade uvakufili zemljište za put – ulicu koja vodi prema Turbetu iz pravca ceste Nanići – Lubarda. Prosijecanjem ovog važnog puta riješen je problem „slijepe ulice” pri dolasku na Turbe generala Izeta Nanića.

U okviru realizacije projekta poboljšanje energetske efikasnosti javne rasvjete u općini Bužim samo u 2021. godini završena je zamjena postojeće javne rasvjete sa preko 500 LED sijalica. Navedenom zamjenom postigla se ušteda u energiji preko pedeset posto i povećana kvaliteta rasvjete. Općina Bužim je u potpunosti finansirala ovaj projekat na osnovu naplaćenih komunalnih naknada.

Isto tako 2021. godina ostat će upamćena po otpočinjanju aktivnosti i na projektu izdavanja potrebne dokumentacije i izgradnje novog objekta Policijske stanice Bužim koja se uveliko gradi u samom centru općine Bužim. Samo zajedno možemo našim policijskim službenicima obezbijediti adekvatne uslove rada, jer je to naša ljudska ali i moralna obaveza.

Ono što smo obećali, mi ispunjavamo, kao što su i redovni poticaji poljoprivrednoj proizvodnji, bezrezervna podrška kulturno-umjetničkim društvima, sportskim kolektivima i obrazovanju kroz stipendiranje svih studenata, podrška osjetljivijim kategorijama društva kroz jednokratne novčane pomoći, obavljanje volonterskog staža za visokoobrazovane kadrove, dostojanstveno obilježavanje svih značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i datuma bitnih za našu općinu i državu te pružanja maksimalne podrške radu boračkih udruženja kao finansijske i druga podrške programima nevladinih organizacija.

Vodili smo brigu o ravnomjernoj zastupljenosti svih mjesnih zajednica te uvažavali prijedloge s terena i iz onih mjesnih zajednica na čijem su čelu kadrovi iz drugih političkih stranaka jer kao izvršni organ vlasti brinemo o svim našim sugrađanima podjednako.

U narednom periodu mi nastavljamo raditi, graditi i uljepšavati naš Bužim za dobrobit generacija koja dolaze.

Općina Bužim je jedna od rijetkih u BiH bez ikakvih financijskih obaveza prema dobavljačima i bez ikakvih kreditnih zaduženja.

U pripremi za 2022. godinu je niz projekata. Sredstva za neke od tih projekata smo već obezbijedili i oni bi u skorije vrijeme trebali biti realizirani, poput sistemskog riješavanja pitanja vodosnabdijevanje svih njenih građana čistom i pitkom vodom, zatim moderan i potpuno funkcionaln Muzej 505. viteške brigade koji će se graditi na Turbetu generala Izeta Nanića i svih šehida, a za koji je već položen i kamen temeljac u prisustvu visoke državne delegacije predovđene članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Izgradnju Muzeja 505. viteške brigade do sada je podržalo nekoliko vlada i općina širom BiH. Svakako nastavit ćemo i sa izgradnjom i rekonstrukcijom putne mreže i rasvjeta koje su kandidirali sami građani.

Ono što nas posebno raduje da će 2022. godina ostati upamćena po završetku izgradnje zaobilaznice i pristupnih mostova čija se izgradnja čeka više od 20 godina. Također, ostat će upamćena i po otpočinjanju niza drugih infrastrukturnih projekata koji znače razvoj općine Bužim, te svakako za njih očekujemo i podršku viših nivoa vlasti, prvenstveno od Vlade FBiH i Vlade USK-a, kao i podršku od ministarstava i različitih fondova.


Ovo je ujedno čestitka kojom svojim sugrađanima želim poželjeti ljepše i ugodnije mjesto za život uz želju da ih godine posluže u zdravlju i rahatluku.

 

 

Tekst : Facebook
Foto : Facebook