U Africi predstavljeno prvo cjepivo protiv malarije namijenjeno djeci

Pilot projekt prvog cjepiva protiv malarije namijenjenog djeci pokrenut je u afričkoj državi Malavi u utorak uoči Svjetskog dana borbe protiv te bolesti, javila je Hina.

Cjepivo je lansirano uoči 25. travanja koji se od 2007. obilježava kao Dan borbe protiv bolesti koju prenose komarci i koja svake godine ubija stotine tisuća ljudi, većinom u Africi.

"Tragično je da je malarija još uvijek smrtonosna bolest. Svake godine više od 250.000 djece u Africi umre zbog malarije", kazala je Mary Hamel, koordinatorica za Program cijepljenja protiv malarije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

"To je nedopustivo, razara obitelji i društvo", rekla je te naglasila da cjepivo "ima potencijal spasiti tolike dječje životi i upravo zato je obećavajuće".

Malavi, Gana i Kenija tri su afričke države odabrane za provedbu pilot projekta primjene novog cjepiva na kojem su znanstvenici radili 30 godina.

Program se provodi u suradnji s ministarstvima zdravstva triju zemalja.

RTS,S, je "prvo cjepivo protiv malarije koje je pokazalo da može zaštititi malu djecu", navodi WHO.

Studija je pokazala da cjepivo spriječi četiri od 10 slučajeva malarije u djece i "ukupno bilo je 29 posto manje slučajeva ozbiljne malarije u djece koja su primala cjepivo".

Potrebna su četiri unosa koji se počinju davati djetetu od 5 mjeseci starosti pa do završno 2 godine.

Testni program trebao bi potrajati do kraja 2022. godine i obuhvatiti svake godine 360.000 djece u tri države.

Kao što to nisu impregnirane mreže protiv komaraca tako ni cjepivo nije savršeno, ali pruža se "nada da će se s godinama cjepivo poboljšati"

Pedro Alonso, direktor Svjetskog programa protiv malarije u WHO-u napominje da se "borba protiv malarije vodi nesavršenim alatom i tek ako kombiniramo te alate može postići velik učinak. Ovo cjepivo protiv malarije samo je jedan u kompletu alata".

Program financira Gavi, Svjetska zaklada za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.