U Amsterdamu od petka ograničenje brzine 30 km/h u 80 posto ulica

.
U petak, 8. decembra, ograničenje brzine na većini cesta u Amsterdamu bit će spušteno na najviše 30 kilometara na sat. Nadležne službe posljednjih dana pripremaju grad za ovu promjenu, prilagođavaju oznake na cestama i postavljaju blizu 4.400 novih znakova.

Od 8. decembra 80 posto cesta u Amsterdamu imat će ograničenje brzine od 30 km/h. Maksimalna brzina bit će jasno naznačena u svakoj ulici saobraćajnim znakovima.

Prve znakove na budućim cestama gdje će ograničenje biti 30 km/h počeli su postavljati proteklog ponedjeljka. Na njima do 8. decembra se smije voziti do 50 km/h. Znakovi imaju privremenu naljepnicu s porukom "Ovdje 30km/h od 8. decembra"'.

Vlasti su svjesne da će vozačima trebati vremena da se naviknu na nova ograničenja no ističu da će sporija vožnja osiguravati sigurnije i opuštenije kretanje svima

"Kao vozač imat ćete bolji pregled i moći ćete brže reagirati na neočekivane situacije. Pri 30 km/h, put kočenja je 13 metara, manje od polovine onoga pri 50 km/h (27 metara). S maksimalnom brzinom od 30 km/h očekujemo 20 do 30 posto manje teških nesreća. Vjerojatnost da pješak preživi nesreću u kojoj se automobil kretao brzinom od 30 km/h je 95 posto. Također mislimo da će se saobraćajna buka prepoloviti. Grad će biti tiši i ugodniji za boravak", naveli su.

U nadolazećim sedmicama postavit će dodatne oznake na cestama na kojima će ograničenje brzine ostati 50 km/h kako bi bilo jasnije koje ograničenje gdje vrijedi.

Kako bi javni prijevoz nesmetano funkcionirao, na nekim mjestima bit će izgrađene odvojene trake. Javnom prijevozu dopušteno je nastaviti vožnju brzinom od 50 km/h ovim trakama.