U Atlanti se stotine demonstranta sukobilo s policijom

eeee
Ljudi na protestima nose transparente: "Rekao je ne može da diše"

Protesti zbog smrti Afroamerikanca koji je, u lisicama, preminuo tokom policijskog privođenja, nastavili su da se šire Amerikom i nakon što je bjelački policajac u Minneapolisu, koji je osam minuta klečao na vratu  Džordža Flojda (George Floyd), optužen za ubistvo iz nehata.

U Feniksu, Denveru, Las Vegasu, Los Anđeleu i drugim gradovima, na hiljade demonstranata nosili su transparente "Rekao je da ne može da diše. Pravda za Georgea", i skandirali parole: "Bez pravde nema mira" i "Recite njegovo ime - George Floyd".

U prijestolnici Vašingtonu Bijela kuća je zatvorena zbog protesta u parku "Lafayetteu". Demonstranti, od kojih su neki ispisali grafite na obližnjoj zgradi, sukobili su se sa agentima tajne službe. 

Demonstranti u Njujorku izašli su na ulice drugi dan zaredom da bi protestovali zbog smrti 46-godišnjeg Flojda. U Atlanti stotine demonstranata sukobilo se sa policijom ispred sjedišta televizije CNN, a neki su skandirali policiji: "Dajte otkaz". 

Najmanje troje policajaca je povrijeđeno a više osoba je uhapšeno, saopćio je portparol policije Atlante. On je rekao da su demonstranti gađali policajce ciglama, flašama pa čak i noževima. 

Gradonačelnica Keisha Lance Botoms obratila se demonstrantima sa konferencije za novinare i poručila: "Ovo nije protest. Ovo nije u duhu Martina Luthera Kinga".

Protesti su održani i u Las Vegasu, Nevadi i Hjustonu u Teksasu gdje je Flojd odrastao. Više od 60 demonstranata marširalo je pola sata autoputem čime su zaustavili saobraćaj. 

U Minneapolisu, gdje je Flojd ubijen, treće veče zaredom održani su protesti koji su počeli mirno ali su se pretvorili u paljenje i pljačku.

Gradonačelnik je uveo policijski sat u trajanju od petka u 8 uveče do 6 ujutru u subotu, ali on, prema izvještajima, nije poštovan.

Ranije tokom dana, podignuta je optužnica protiv bivšeg policajca Dereka   Čavina (Chauvin)a, koji je snimljen telefonom kako kleči na Flojdovom vratu dok ga on moli da ga pusti jer ne može da diše.

Flojd je proglašen mrtvim ubrzo poslije incidenta. Njegova porodica je saopćila da želi da tužilaštvo zauzme oštriji pristup.